Benete Oy – palveluiden keskiössä on data
Benete Oy on turkulainen yritys, joka tarjoaa BeneCare -palvelua. Palvelu on ikäteknologiaratkaisu vanhusten hoidossa, jota voidaan käyttää sekä kotihoidossa että hoivakodeissa. Beneten toiminnan tarkoituksena on parantaa hoidon vaikuttavuutta ja auttaa hoitajia työssään.
Terveydenhuollossa kerätään paljon tietoa, sen sijaan sosiaalihuollossa tieto on pääasiassa näkymätöntä, eikä omatoimista tiedon keruuta juurikaan ole. Sosiaalihuollon tiedolle ei myöskään ole olemassa samanlaisia mittareita, kuin terveydenhuollon tiedolle. Sosiaalihuollon tietoa saadaan pääasiassa haastattelemalla. Teknologisilla ratkaisuilla voidaan tuottaa objektiivista dataa, jota analysoimalla nähdään, mitkä toimet vanhusten hoidossa olisivat tarpeellisia. Objektiivinen data tuo vaikuttavuutta ja yhdenvertaisuutta hoitoon, samalla vapauttaen hoitajien aikaa muihin tehtäviin.
BeneCare-palveluiden keskiössä on data. Dataa kerätään sensoreilla, jotka sijoitetaan vanhuksen kotiin. BeneCare -palvelussa käytetään Wirepas-teknologiaa, joka on Tampereen yliopistossa kehitetty verkko sensoreille. Datan perusteella nähdään vanhuksen käyttämä aika esimerkiksi kodin askareissa tai levossa.
Koska sensorit tuottavat paljon dataa, on se analysoitava valmiiksi hoitajien käyttöön. Hoitajat määrittävät, mikä tieto on heille tarpeellista, ja Benete rakentaa oman näkymän BeneCare-sovellukseen hoitajien toiveiden pohjalta. Mielenkiintoisia ovat esimerkiksi datan muutokset ajan funktiona: muuttuuko vanhuksen suihkussa viettämän ajan määrä tai käyttääkö hän aikaa keittiössä ruoanlaittoon.
Sensoreiden tuottama ja automaattisesti analysoitu data antaa tietoa hoitajille mahdollisesta hoidon tarpeen muutoksista, pienetkin muutokset kerätyssä datassa voivat paljastaa alkavan häiriön. Analysoitu data toimii päätöksenteon tukena hoitajille. Aiemmin kaikki tämä tieto on kerätty haastattelemalla. Hoitajien havainnot ovat aina subjektiivisia, sensorit tarjoavat objektiivista dataa.
On myös paljon tietoa, mitä hoitaja ei voi havaita haastattelemalla tai kotihoidon käyntien aikana. Näitä ovat esimerkiksi aktiivisuus, uni, lepo, rauhattomuus. Myös hoitokodeissa on hoitajille näkymätöntä aikaa, esimerkiksi yöllä. Mielenkiintoista on sensoreiden tuottamien tietojen yhdistäminen. Kun datassa tapahtuu muutos useammassa kohdassa, saa hoitaja hälytyksen ja päästään selvittämään, mistä muutos johtuu. Esimerkiksi hoitokodeissa sensoreiden avulla voidaan ennakoida vanhuksen kaatumisen riski siten, että hoitaja saa ilmoituksen, kun potilas on nousemassa sängystä.
Benete Oy on Terveysteknologia ry:n jäsen.
Juttuun on haastateltu Benete Oy:n toimitusjohtaja Kari Bäckmania.
Lue lisää Beneten verkkosivuilta: https://benete.com/index.php