Terveysteknologia Suomi hankinnat

Blogi: Korona vauhdittaa terveydenhoidon digiloikkaa 

Suomalaisten terveysteknologiatuotteiden viennin arvo nousi uuteen ennätykseen ja oli 2,4 miljardia euroa vuonna 2019. Kasvua edellisvuodesta oli 5,7 %. Terveysteknologia on yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa, ja ala kasvaa myös globaalisti kovaa vauhtia. Terveysteknologian tuotevienti on kasvanut 3–10 % joka vuosi jo parinkymmenen vuoden ajan. Suomalaisille ratkaisuille on siis kysyntää maailmalla.

Vienti veti erityisesti in vitro -diagnostiikan ratkaisujen osalta, joiden kasvuprosentti oli 10 %, ja hammashoidon röntgenlaitteiden osalta, jotka kasvoivat 8 % edellisvuodesta. Kuvantamislaitteiden viennistä 66 % oli hammashoidon kuvantamislaitteita, ja tällä alueella Suomi on johtavia valmistusmaita maailmassa.

Tuotevientilukuihin ei sisälly palveluvienti, koska tulli ei rekisteröi sitä toimialakohtaisesti. Tulli ei myöskään anna yrityskohtaisia tietoja, mutta on selvää, että suuret yritykset, kuten Planmeca, GE Healthcare, Thermo Fisher Scientific, KavoKerr ja PerkinElmer Wallac, vastaavat tuoteviennin pääosasta.

Pienten yritysten ja startupien kasvu on ollut Suomessa vaikeaa, vaikka muutamat yritykset ovat kuitenkin onnistuneet kasvamaan keskikokoisiksi viime vuosina, esimerkkeinä Revenio (ml. Icare) ja Medix Biochemica. Pienten joukossa näkyy kuitenkin lupaavia yrityksiä, kuten BC Platforms, Medixine, Evondos, Mobidiag, Modulight, Medanta ja Abacus, jotka toivottavasti parissa vuodessa siirtyvät keskikastiin. Edellä mainitut esimerkit ovat myös osoitus alan laajasta kirjosta.

Korona-tilanne on globaali, joten kuluvan vuoden tuotevientiä on vaikea arvioida. Nyt näyttää siltä, että sairaaloihin ja erityisesti tehohoitoon tarvittavat laitteet ovat olleet kysyttyjä, mikä on aiheuttanut kysyntäpiikin. Käytännössä monet sairaalat kyllästetään nyt useammaksi vuodeksi näillä laitteilla, mikä saattaa näkyä pienentyvinä tilauksina loppuvuonna ja ensi vuonna. Sairaaloiden ja terveydenhuollon muut kuin koronan hoitoon tarvittavat laitteet ja tarvikkeet on jätetty alkuvuonna ostamatta. Jää siis nähtäväksi, ostetaanko niitä tai onko niihin edes varaa myöhemmin.

Diagnostiikassa ja digitaalisissa palveluissa näkyy myös koronan aiheuttama kysyntäpiikki. Yksi koronatilanteen hyödyistä tulee olemaan yksilöiden ja yhteisöjen parantuneet valmiudet ottaa käyttöön digitaalisia palveluja. Tämä trendi oli käynnissä jo ennen koronaa, ja nyt digiloikka on saanut lisää vauhtia. Toivoa sopii, että teknologian mahdollisuuksia hyödynnetään jatkossa monipuolisesti ja annetaan hoitohenkilökunnalle siten mahdollisuus panostaa enemmän hoitoon rutiinitehtävien sijaan.

Saara Hassinen
toimitusjohtaja
Terveysteknologia ry – HealthTech Finland