Blogi: Edelläkävijyyttä rakennetaan yhteistyöllä!

Suomessa toimivilla terveysteknologian yrityksillä on tarpeet kehittää ratkaisujaan Suomessa. Tämä edistää yritysten kasvua ja vientiä sekä lisää myös investointeja Suomeen. Sote-uudistus avaa tähän uusia mahdollisuuksia ja juuri nyt on oikea hetki aloittaa yhteistyön rakentaminen uudelta pohjalta.

Yhteistyötä on jo syntynyt terveysalan kasvustrategian hengessä. Toimijat ovat myös ymmärtäneet sen hyödyt, koska yhteistyö on enemmän kuin osiensa summa. Myös useat sairaalat haluavat näyttäytyä maailmalle edelläkävijöinä.

Joidenkin sairaaloiden rakentaminen ja varustaminen kuitenkin jatkuu entiseen tapaan. Onneksi sentään osa rakennusprojekteista on pysäytetty odottamaan sote-reformin tuloksia. Uusi tilanne pakottaa myös suunnittelun ja rakentamisen ajattelemaan uudella tavalla. 

Julkiset hankinnat ovat monelle yritykselle vaikea rasti. Kriteerinä hinta on edelleen tärkein, vaikka uusi hankintalaki antaisi mahdollisuuden huomioida laadulliset kriteerit entistä paremmin. Uskaliaimmat ovat onneksi jo aloittaneet uuden hankintalain mahdollisuuksien hyödyntämisen. Muitakin pitäisi rohkaista samaan. Asiaa helpottaa, jos hankintaprosessi ja päätöksentekijät tunnetaan paremmin.

Yliopistosairaalat ja kunnat ovat parhaillaan rakentamassa Testbed-palveluja, mikä on todella tärkeää, jotta yritykset pääsevät testaamaan ja kehittämään ratkaisujaan yhdessä. Palvelutoimintaa ollaan kuitenkin vasta aloittamassa ja liiketoimintamallit eivät ole valmiita. Moni yritys ehtii päätyä Ruotsiin tai Tanskaan, jossa sairaalat tällä hetkellä maksavat yhteiskehittämisestä, joista katsovat itse saavansa hyötyä.

Yhteys asiakkaaseen ja asiakkaan tarpeisiin on yhteistyön perusta. Yhteistyössä yritysten, sairaaloiden, maakuntien, kuntien, suunnittelun ja rakentamisen kanssa ongelmat voidaan ratkaista. Toimintamalleja hoitopolkuihin voidaan myös viedä yhdessä maailmalle. Edelläkävijyyttä voi rakentaa vain yhteistyön avulla!

Suomessa tarvitaan edelleen tukea innovaatioiden syntyyn, koska täällä on kaikki mahdollisuudet - kliininen osaaminen, potilasdata ja osaaminen - kasvun luomiseksi. Terveysalan kasvustrategia on tärkeä linjaus tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteinen orkestrointi on erityisen tärkeää, kun toimijoita on monta ja tavoitteet laajoja.

Saara Hassinen, toimitusjohtaja / Terveysteknologian Liitto - Healthtech Finland

Blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Future Care 2017 -kumppaniblogissa.