Kuntoutus asiantuntija korona

Kuntoutusasiantuntija antaa näkemyksiä pitkäkestoisen koronan torjumisesta

Italialainen lääkäri tukeutuu HUR-teknologiaan hoitaessaan koronaviruksen pitkäaikaisia vaikutuksia

Sydän- ja verisuonitautien kuntoutuksen asiantuntija, tohtori Piero Clavario, johtaja ja ylilääkäri sydän kuntoutuskeskuksesta, ASL 3, Genoa, Italia, on esitellyt tutkimustaan ja kokemuksiaan HUR-laitteiden käytöstä long covid-potilaiden hoitoon liittyvässä alan seminaarissa. Tohtori Clavario toimii Italiassa yhdellä ensimmäisistä ja pahimmin kärsineistä Euroopan alueista, ja hän on ollut etulinjassa taudin torjunnassa sekä hoito- että kuntoutusvaiheessa.

Tohtori Clavario ja hänen tiiminsä ovat hoitaneet useita satoja Covid-tautiin sairastuneita ja siitä selvinneitä potilaita, jotka ovat kotiutuneet alueen sairaaloista Covid-taudin jälkeen. "Näihin kuului sekä teho-osastolla intuboituja potilaita että niitä, jotka viettivät lyhyempiä aikoja sairaaloissa. Tutkimme näkökohtia, jotka erottuivat normaaleista virologisista ja keuhkotutkimuksista. Puolella hoidetuista oli psyykkisiä ongelmia, 15 prosentilla heistä oli PTSD (posttraumaattinen stressi häiriö)”, kertoo tohtori Clavario.

"Lääkäreiden, kardiologien, neurologien, psykologien ja lääkäreiden ryhmä arvioi jokaisen potilaan useilla testeillä. Yllätyin, että jopa ne potilaat, jotka eivät olleet olleet teho-osastolla, olivat erittäin heikkoja. Heillä ei ollut näyttöä sydän- tai keuhko-ongelmista, mutta he eivät pystyneet edes kävelemään portaita ylös. Useimmilla oli myös vakavaa lihasheikkoutta. Positiivista oli, että useimmat toipuivat kuntosalillamme HUR-laitteilla suoritetun harjoittelun jälkeen", jatkaa tohtori.
 
Pandemian puhkeamisesta lähtien HUR, joka on erikoistunut älykkäiden liikuntaratkaisujen toimittamiseen, on ollut eturintamassa COVID-potilaiden kuntouttamisessa maailmanlaajuisesti ja on tehnyt tiivistä yhteistyötä alan lääketieteellisen tutkimusyhteisön kanssa. Myös Lähi-idässä johtavat sairaalat, kuten Sulaiman Al Habib Hospital -ryhmä, käyttää HURia erinomaisin tuloksin.

HURin EMEA-alueen varatoimitusjohtaja Timo Toivonen kertoo COVID-suojattujen medikaalisten kuntokeskusten suunnittelusta ja HURin uusimman laitesarjan lanseeraamisesta. "HURin uusi laitevalikoima minimoi kosketuspisteiden määrän älyrannekkeiden avulla. Asiakkaan tunnistautuessa sen avulla, järjestelmä tunnistaa automaattisesti asiakkaan henkilökohtaiset säädöt ja harjoitusohjelman. Lisäksi kaikki valmistuksessa käytettävät materiaalit verhoilusta ja maalipinnoitteeseen on valmistettu antibakteerisilla ominaisuuksilla. Tämä parantaa kuntoutuskeskusten hygieniaa ja tarjoaa potilaille mahdollisimman turvallisen ympäristön. Tohtori Clavarion instituutin sekä muiden lääketieteellisten tahojen kehittämät kuntoutusohjelmat voidaan myös tallentaa ohjelmistoon ja toteuttaa automaattisesti.”

Epidemian jatkuessa yhä useammat ihmiset kokevat pitkäkestoiseen COVIDiin liittyvän sydän- ja hengityselinten toiminnan vakavan ja pitkittyneen heikkenemisen. Itse sairauden lisäksi tämä fyysisen hyvinvoinnin heikkeneminen avaa alttiutta muille sairauksille, mikä on väistämättä haaste terveydenhuoltojärjestelmille pitkällä aikavälillä. Euroopan sairaalat ovat jo avaamassa COVID-kuntoutuskeskuksia tämän ongelman ratkaisemiseksi, ja hallitukset varaavat resursseja selviytyäkseen tästä kehittyvästä terveyskriisistä.

Katso myös CNN uutisvideo ja artikkeli miten HURin laitteilla tehdään long covid kuntoutusta: 
https://edition.cnn.com/2020/07/19/health/long-covid-italy-uk-gbr-intl

HUR on älykkäiden ja innovatiivisten aikuisille suunnattujen kuntosaliratkaisujen toimittaja. Vuonna 1989 Helsingin Teknillisen korkeakoulun tutkimusprojektista perustettu HUR tarjoaa asiakkailleen kuntoilulaitteet, niihin liittyvät ohjelmistot sekä palvelut kokonaisvaltaisena HUR-liikuntaekosysteeminä. HUR on maailman johtava älykkäiden koulutuslaitteiden toimittaja, jolla on yli 15 000 asennusta viidellä mantereella.