Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista ESiOR toi ISPOR-palkinnon Suomeen

ESiOR toi ISPOR-palkinnon Suomeen

Terveystalous- ja vaikuttavuustutkimusalan yritys ESioR Oy arvioi erikoissairaanhoidon digipalveluita ja voitti kansainvälisessä International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR) -konferenssissa palkinnon.

Erikoissairaanhoidon palveluille on runsaasti kysyntää. Väestön ikääntyessä ja koronan kaltaisissa tilanteissa sairaanhoidon kapasiteetti on yhä suuremmalla koetuksella. ESiOR Oy:n Virtuaalisairaala 2.0:lle tekemän selvityksen mukaan moderneilla digitaalisilla toimintatavoilla voidaan vapauttaa erikoissairaanhoidon kapasiteettia ja esimerkiksi tarjota hoitoa suuremmalle määrälle potilaita.

Uusia digitaalisia palvelumuotoja erikoissairaanhoitoon

Suomalaisten yliopistosairaaloiden kansallisessa yhteisessä kärkihankkeessa, Virtuaalisairaala 2.0:ssa, kehitettiin uusia digitaalisia hoitopolkuja tukemaan ja korvaamaan perinteisiä toimintamalleja.  Hankkeen ajatuksena ei ollut vain muuttaa perinteisiä toiminta- ja hoitotapoja digitaalisiksi, vaan suunnitella uudet digitaaliset hoitopolut alusta alkaen sopimaan moderniin digitaaliseen ympäristöön. Digitaalisten palveluiden tavoitteena oli muun muassa vähentää uusintahoitokertojen tarvetta, helpottaa potilaiden tiedonsaantia ja yhteydenottoja sekä parantaa potilaiden hoitotuloksia.

Julkaistua arviointitietoa digitaalisten palveluiden taloudellisista vaikutuksista ja mahdollisuuksista

ESiOR teki Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeelle väliarvioinnin, jossa digitaalisten erikoissairaanhoidon palveluiden kapasiteettia vapauttavan potentiaalin mallinnettiin olevan jopa 1,3 miljardia euroa ensimmäisen viiden vuoden aikana Suomessa. Jatkoselvityksenä ESiOR teki arvion yksittäisten digihoitopolkujen taloudellisesta potentiaalista. Tarkasteltuja digihoitopolkuja olivat mm. Turun yliopistollisen keskussairaalan hoitopolku endometrioosia sairastaville naisille, Kuopion yliopistollisen sairaalan digihoitopolku insuliinia tarvitseville diabeetikoille ja Helsingin yliopistollisen sairaalan painonhallintatalon lihavuuden hoitoon tarkoitettu terveyslaihdutusvalmennus.

Digitaalisten palveluiden havaittiin vapauttavan erikoissairaanhoidon kapasiteettia perinteisiin toimintatapoihin verrattuna. Arviointien tuloksia on julkaistu niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin konferensseissa. Lisäksi terveyslaihdutusvalmennuksesta tehty selvitys on julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä Finnish Journal of eHealth and eWelfare.

Endometrioosipotilaiden digihoitopolun taloudellisesta arvioinnista tehty posteriesitys palkittiin kansainvälisesti merkittävässä terveystaloustieteen ja vaikuttavuustutkimuksen konferenssissa ESiOR:n ja Virtuaalisairaala 2.0 -työryhmän endometrioosin digihoitopolkua käsittelevä posteriesitys valittiin yhdeksi kolmesta parhaasta esityksestä yleisessä posterikategoriassa Kööpenhaminassa järjestetyssä marraskuun alussa 2019 järjestetyssä ISPOR Europe 2019 -konferenssissa. Terveystalous- ja vaikuttavuustutkimusalan konferenssiin osallistui yli 5500 osallistujaa yli 90 eri maasta. Mukana oli arviolta 2690 vertaisarvioitua tieteellistä esitystä, joista 10 % valittiin finaaliin, ja 18 palkittiin eri kategorioissa. Endometrioosin digihoitopolkuesitys palkittiin yhtenä kolmesta yleisessä posterikategoriassa, jossa oli suhteellisesti eniten esityksiä.

Lisätiedot: Erkki Soini, toimitusjohtaja, +358 40 0533 971, etunimi.sukunimi(at)esior.fi