Abacus Diagnostica GenomEra

Abacus Diagnostica tuo markkinoille ainutlaatuisen GenomEra®-testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen

6.7.2022 klo 11.21

Molekyylitestauksen suunnannäyttäjä, turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa (98/79/EC (IVDD))  saaneen GenomEra®-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

”Testi tunnistaa selkäydinnestenäytteestä yhdellä kertaa neljä aivokalvontulehduksen yleisimmin aiheuttavaa virusta. Aivokalvontulehduksen perinteisessä diagnostiikassa virusten erilliset määritykset vievät aikaa useita tunteja, mikä voi viivästyttää diagnoosia ja johtaa siten myös antibioottien turhaan käyttöön”, kertoo Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.

Virusperäisen aivokalvontulehduksen eli meningiitin aiheuttavat tyypillisesti herpesvirukset, sairastetusta vesirokosta piileväksi jäänyt, aktivoitunut varicella zoster -virus (VZV) ja enterovirukset (EV). Vaikka virusten aiheuttama aivokalvontulehdus ei ole yhtä vakava sairaus kuin usein kiireellistä sairaalahoitoa vaativa bakteerien aiheuttama aivokalvontulehdus, osa sairastuneista hakeutuu epämiellyttävien oireiden vuoksi hoitoon. Lääkäri ei pelkkien oireiden perusteella voi päätellä onko kyseessä viruksen vai bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, joten yleensä potilaalla aloitetaan antibioottihoito kaiken varalta, kunnes bakteeritulehdus on poissuljettu.

Suomessa kehitettyä ja valmistettua helppokäyttöistä GenomEra®-testausjärjestelmää voidaan käyttää ilman erikoisasiantuntemusta missä tahansa terveydenhuollon yksikössä. Automaattinen testijärjestelmä koostuu testilastusta sekä GenomEra® CDX -laitteesta, joka lukee testituloksen lyhyen ja yksinkertaisen näytteenkäsittelyprosessin jälkeen automaattisesti.

Kolmessa eurooppalaisessa sairaalassa huhti-toukokuussa 2022 toteutetut kliiniset kokeet osoittivat, että testin herkkyys (todennäköisyys, että testi on positiivinen, jos potilaalla on HSV-1/2, VZV tai EV infektiota) on korkea eli 92,3 % sekä tarkkuus (todennäköisyys sille, että testi on negatiivinen, jos potilaalla ei ole HSV-1/2, VZV tai EV infektiota) on erinomainen eli 99,9 %.

”Aloitimme testin kehittämisen jo vuonna 2019, mutta COVID-19-pandemian aikana tuotekehityksemme painopiste siirtyi COVID-19-pikatestien kehittämiseen. Toisaalta tämän lisäajan ansiosta tuloksetkin olivat sitä paremmat. Toimme markkinoille tarkan, helppokäyttöisen ja suorituskyvyltään erinomaisen testin, jossa yhdistyvät määritysprosessin yksinkertaisuus ja PCR-menetelmän herkkyys. Iso kiitos tästä kuuluu Abacus Diagnostican huippuosaajille”, Sundberg iloitsee.

Lisätietoja antaa:

Erno Sundberg
toimitusjohtaja, Abacus Diagnostica Oy
040 727 8690
erno.sundberg(at)abacusdiagnostica.com
 

Abacus Diagnostica on suomalainen molekyylitestauksen ja pika-PCR-testijärjestelmien suunnannäyttäjä, joka tarjoaa testejä tartuntatautien, kuten koronaviruksen, influenssan ja suolistobakteerien nopeaan diagnostiikkaan. Yhtiön kehittämä ja valmistama automaattinen testijärjestelmä koostuu testilastuista, laitteesta sekä testituloksia tulkitsevista ohjelmistoista. Asiakkaita ovat tyypillisesti sairaalalaboratoriot, mutta helppokäyttöistä testausjärjestelmää voidaan käyttää ilman erikoisasiantuntemusta missä tahansa terveydenhuollon yksikössä. Abacus Diagnostican tuotteita myydään jakelijoiden kautta yli 25 maassa, pääasiassa Euroopassa ja Aasiassa. Vuodesta 2004 toiminut Abacus Diagnostica on nykyään osa Uniogen Oy:tä, joka on suomalainen diagnostiikan, vieritestauksen ja biotieteen instrumenttien globaali edelläkävijä.

Uniogen on kliinisen diagnostiikan, vieritestauksen ja biotieteen instrumenttien globaali edelläkävijä. Tavoitteenamme on oikea diagnoosi ja hoito ensimmäisellä potilaskäynnillä.  Muun muassa infektio- ja syöpäsairauksien diagnostiikkaan soveltuvat vieritestauksen ratkaisumme tarjoavat potilaille ja terveydenhuollolle nopeampaa, helpompaa ja kustannustehokkaampaa sairauksien tunnistamista.

Koronavirusinfektion testauksessa käytettävät GenomEra-pika-PCR-testimme ovat tällä hetkellä merkittävä osa liiketoimintaamme. Lisäksi tarjoamme sopimuskehittäjänä ja -valmistajana laboratorioinstrumentteja ja testejä esimerkiksi sydänsairauksien ja koronaviruksen vasta-aineiden havaitsemiseen. Upcon-järjestelmämme, joka koostuu kirkkaasti loistavista nanopartikkeleista, laitteista ja ohjelmistoista, tuo merkittäviä etuja vieritestaukseen.  Kehitämme parhaillaan markkinoiden ensimmäistä vieritestauksen kokonaisratkaisua, jossa vasta-aine- ja PCR-testit sekä useiden sairauksien diagnostiikka voidaan tehdä yhdellä monipuolisella ja helppokäyttöisellä laitteella – ja käytännössä missä tahansa terveydenhuollon yksikössä ilman erikoisasiantuntemusta.

Uniogen syntyi, kun molekyylitestauksen ja pika-PCR-testien suunnannäyttäjä Abacus Diagnostica, immunomääritysten ja vasta-ainetestien erikoisosaaja Kaivogen sekä edistyneiden laboratorioinstrumenttien ja diagnostisten lukijoiden kehittäjä Labrox yhdistivät voimansa vuoden 2022 alussa. Uniogenin pääkonttori sijaitsee Turussa ja yhtiö työllistää lähes 100 biotieteiden ammattilaista. Yhtiön tuotteita myydään noin 100 maassa ympäri maailmaa. Uniogenin muodostaneiden yritysten yhdistetty vuotuinen liikevaihto vuonna 2021 oli noin 15 miljoonaa euroa.

www.uniogen.com