Abacus Diagnostica GenomEra koronatestin

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uudenlaisen GenomEra®-koronatestin

10.2.2022 klo 7.43

Abacus Diagnostica    Lehdistötiedote 10.2.2022 kello 7.30 

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uudenlaisen GenomEra®-koronatestin  
- parempi käytettävyys ja herkkyys mahdollistavat tulokset alle tunnissa  

Molekyylitestauksen ja pika-PCR-testijärjestelmien suunnannäyttäjä, turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uuden sukupolven COVID-19-testin. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saanut GenomEra®-testi (GenomEra® SARS-CoV-2 2.0 Assay Kit) on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille. Pika-PCR-testi havaitsee SARS-CoV-2-viruksen eri variantit hengitystienäytteestä 50 minuutissa.   

"Olemme erittäin ylpeitä voidessamme tarjota markkinoille entistä nopeamman, luotettavamman ja  helppokäyttöisemmän COVID-19-testin, jonka tarkkuus ja herkkyys on osoitettu kliinisissä kokeissa erinomaisiksi. Testin käyttö on myös terveydenhuollon ammattilaisille turvallisempaa. Uudessa GenomEra®-testissä kohtaavat testaamisen yksinkertaisuus ja PCR-menetelmän ylivoimainen herkkyys", kertoo Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.  

Suomessa kehitetyn ja valmistetun testin herkkyys (todennäköisyys, että testi on positiivinen, jos potilaalla on koronavirusinfektio) on 98,3 %. Tarkkuus (todennäköisyys sille, että testi on negatiivinen, jos potilaalla ei ole koronavirusinfektiota) on vieläkin korkeampi eli 99,8 %.   

Näyte kerätään inaktivoivaan eli viruksen tartuttamattomaksi tekevään nesteeseen, joten erityisiä turvatoimenpiteitä tai PCR-tiloja ei tarvita. Näytteen valmistelun jälkeen testi määritetään ja tulos tulkitaan täysin automaattisesti. Erilaisten virusvarianttien ilmaantuminen ei vaikuta suorituskykyyn, sillä testi havaitsee samanaikaisesti SARS-CoV-2-viruksen genomista kaksi eri kohdetta eli RdRp- ja E-geenit. GenomEra®-testijärjestelmä koostuu testilastuista, laitteesta sekä testitulokset tulkitsevasta ohjelmistosta. Yhdellä GenomEra®-laitteella voidaan samaan aikaan analysoida neljä näytettä. Laitteita yhdistämällä voidaan ajaa 50 minuutissa yhtäaikaisesti jopa 32 näytettä.   

Lähes parikymmentä vuotta diagnostiikka-alalla toiminut Abacus Diagnostica on nykyisin osa Uniogen Oy:tä, joka syntyi tammikuussa 2022 kolmen biotieteen alan huippuosaajan yhdistyttyä. Abacus Diagnostica on kehittänyt COVID-19-diagnostiikkaa koronapandemian alusta lähtien. Ensimmäinen SARS-CoV-2-testi sai CE-hyväksynnän Euroopan markkinoilla heinäkuussa 2020.  Abacus Diagnostica on saanut uuden testin kehittämiseen rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.  

”Saamamme rahoitus ja CE-hyväksyntä osoittavat, että tiimimme on tehnyt testin kehittämisessä erinomaista työtä. Yhdessä voimme saavuttaa Uniogenille asettamamme kunnianhimoiset tavoitteet ja löytää uusia kasvumahdollisuuksia globaaleilla diagnostiikkamarkkinoilla", jatkaa Sundberg.  

 
Lisätietoja antaa:  
Erno Sundberg 
toimitusjohtaja, Abacus Diagnostica Oy

040 727 8690 
erno.sundberg(at)uniogen.com 

 

Abacus Diagnostica lyhyesti 

Abacus Diagnostica on molekyylitestauksen ja pika-PCR-testijärjestelmien suunnannäyttäjä, joka tarjoaa testejä tartuntatautien, kuten koronaviruksen, influenssan ja suolistobakteerien nopeaan diagnostiikkaan. Abacus Diagnostican kehittämä ja valmistama automaattinen testijärjestelmä koostuu testilastuista, laitteesta sekä testituloksia tulkitsevista ohjelmistoista. Abacus Diagnostican asiakkaita ovat tyypillisesti sairaalalaboratoriot, mutta helppokäyttöistä testausjärjestelmää voidaan käyttää ilman erikoisasiantuntemusta missä tahansa terveydenhuollon yksikössä. Abacus Diagnostican tuotteita myydään jakelijoiden kautta yli 25 maassa, pääasiassa Euroopassa ja Aasiassa. Vuodesta 2004 toiminut Abacus Diagnostica on osa Uniogen Oy:tä.
www.abacusdiagnostica.com 

Uniogen lyhyesti  

Uniogen on kliinisen diagnostiikan, vieritestauksen ja biotieteen instrumenttien globaali edelläkävijä. Tavoitteenamme on oikea diagnoosi ja hoito ensimmäisellä potilaskäynnillä.  Muun muassa infektio- ja syöpäsairauksien diagnostiikkaan soveltuvat vieritestauksen ratkaisumme tarjoavat potilaille ja terveydenhuollolle nopeampaa, helpompaa ja kustannustehokkaampaa sairauksien tunnistamista. 

Koronavirusinfektion testauksessa käytettävät GenomEra-pika-PCR-testimme ovat tällä hetkellä merkittävä osa liiketoimintaamme. Lisäksi tarjoamme sopimuskehittäjänä ja -valmistajana laboratorioinstrumentteja ja testejä esimerkiksi sydänsairauksien ja koronaviruksen vasta-aineiden havaitsemiseen. Upcon-järjestelmämme, joka koostuu kirkkaasti loistavista nanopartikkeleista, laitteista ja ohjelmistoista, tuo merkittäviä etuja vieritestaukseen.  Kehitämme parhaillaan markkinoiden ensimmäistä vieritestauksen kokonaisratkaisua, jossa vasta-aine- ja PCR-testit sekä useiden sairauksien diagnostiikka voidaan tehdä yhdellä monipuolisella ja helppokäyttöisellä laitteella – ja käytännössä missä tahansa terveydenhuollon yksikössä ilman erikoisasiantuntemusta.  

Uniogen syntyi, kun molekyylitestauksen ja pika-PCR-testien suunnannäyttäjä Abacus Diagnostica, immunomääritysten ja vasta-ainetestien erikoisosaaja Kaivogen sekä edistyneiden laboratorioinstrumenttien ja diagnostisten lukijoiden kehittäjä Labrox yhdistivät voimansa vuoden 2022 alussa. Uniogenin pääkonttori sijaitsee Turussa ja yhtiö työllistää lähes 100 biotieteiden ammattilaista. Yhtiön tuotteita myydään noin 100 maassa ympäri maailmaa. Uniogenin muodostaneiden yritysten yhdistetty vuotuinen liikevaihto vuonna 2021 oli noin 15 miljoonaa euroa.  
www.uniogen.com