Antimikrobiset materiaalit ovat tärkeä osa hygieenistä sisätilaa

Antimikrobiset materiaalit ovat mukana Rakennustiedon julkaisemissa ohjeissa hygieenisten sisätilojen suunnittelulle ja toteutukselle. Kyseessä on uusi RT-ohjesarja, joka on valmistunut viime vuoden aikana. RT-ohjeet tunnetaan rakennusalalla ja niitä käytetään hyvän rakentamistavan ohjeistuksena.

Antimikrobisia materiaaleja on tutkittu Suomessa EU:n ja Tekesin rahoittamissa HygTech ja HygLi-hankkeissa. Antimikrobista teknologiaa hyödyntävät yritykset ovat perustaneet HygTech Allianssin, johon kuuluvat Isku, Abloy, Korpinen, Lojer, Oras ja Teknos. Isku ja kaikki muut allianssin yritykset hyödyntävät antimikrobista teknologiaa omassa tuotannossaan. Esimerkiksi Isku voi valmistaa kaikki sen mallistossa olevat tuotteet myös antimikrobisista materiaaleista.

Hygieenisistä sisätiloista ei ole ollut tähän mennessä kattavaa rakentamisen ohjeistusta. Kuitenkin tiedetään, että kosketuksen kautta leviävien haitallisten mikrobien välittymistä pystytään torjumaan hygieenisten ratkaisujen avulla. Asia on erittäin ajankohtainen, sillä maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa hälyttävää vauhtia maailmanlaajuisesti. Käyttöön pitäisi ottaa kaikki toimet tämän kehityksen pysäyttämiseksi.

Rakennustiedon uusi hygieniaohjeistus antaa perustietoa infektioista, niiden leviämisestä ja leviämisen estämisestä, suunnitteluohjeita hygieenisten sisätilojen toteuttamiseksi sekä tietoa hygieenisen sisätilan siivoukseen ja huoltoon. Puhdas sisätila on turvallinen ja tilojen jokapäiväisen puhdistettavuuden ja siivottavuuden tulee olla hyvä.

Ohjeistus kattaa koko rakentamisen ketjun tilaamisesta suunnitteluun ja ylläpitoon. Jo tilaajan pitäisi vaatia tarkoituksenmukaisia hygieenisiä ratkaisuja, jotta ne ja muu hygienianäkökulma voidaan ottaa kunnolla huomioon suunnittelussa ja toteuttaa rakentamisessa. Hygienia on otettava huomioon myös käytön aikaisessa ylläpidossa.

RT-ohjeet ohjaavat suunnittelijaa määrittelemään eri tilojen hygieniatason ja sen, missä tiloissa pitää kiinnittää erityistä huomiota puhdistettavuuteen. Lisäksi kosketusvapaat teknologiat sekä antimikrobiset pinnat ja kalusteet tuovat uusia mahdollisuuksia hygienian entistä parempaan hallintaan.

Isku Healthin johtaja Anne Laitinen sanoo, että suomalaisten HygTech- ja HygLi-tutkimusten tulosten mukaan rakennetun ympäristön avulla voidaan vähentää mikrobien leviämistä.

”Siivouksesta ja käsihygieniasta ei pidä tinkiä - tilan puhtaus voidaan optimoida käyttämällä ratkaisuja ja tuotteita, jotka jo itsessään lisäävät tilojen puhtautta ja terveellisyyttä. Antimikrobisista materiaaleista valmistetut kalusteet ja pinnat eliminoivat mikrobeja.”, Laitinen sanoo.

Uusissa RT-ohjeissa on myös esitelty antimikrobisia kalusteita.

Hygienia sisätiloissa -ohjesarjaan kuuluvat seuraavat ohjeet:
RT 91-11249 Hygienia sisätiloissa. Yleiset perusteet (LVI 05-10598, SIT 08-610117, KH 60-00621)
RT 91-11250 Hygienia sisätiloissa. Tilasuunnittelu (LVI 05-10599, SIT 08-610118, KH 60-00622)
KH 60-00632 Hygienia sisätiloissa. Siivous ja huolto (RT 18-11267, LVI 05-10605)

Lisätietoja Rakennustieto:
Kari Laine, projektipäällikkö, kari.laine(at)rakennustieto.fi, puh. 0207 476 339
http://rt.rakennustieto.fi/

Lisätietoja Isku:
Johtaja Anne Laitinen, Isku Health 050 436 7050, anne.laitinen(at)isku.com
www.isku.com/health/julkiset-tilat 

Isku on suomalainen Eino Vikströmin vuonna 1928 Lahteen perustama perheyritys. Iskun tuotteet ja palvelut ovat tunnettuja korkeasta laadustaan. Isku suunnittelee, valmistaa ja markkinoi kalusteita, palveluita sekä kokonaisvaltaisia sisustusratkaisuja koteihin ja kaikkiin julkisiin tiloihin, kouluihin, toimistoihin ja terveydenhuoltoon. Suomessa Isku toimii omien myynti- ja palvelukeskusten kautta. Kotimaan kattavan palveluverkoston lisäksi Isku toimii Pohjoismaissa, Baltiassa, Puolassa, Venäjällä, Lähi-idässä sekä toteuttaa projekteja ympäri maailmaa. Isku on keskittänyt koko tuotannon Lahteen. Isku on sertifioinut laatu-, ympäristö ja turvallisuusjärjestelmänsä ja ne ovat ISO 9001-, ISO 14001- ja OHSAS 18001-standardien mukaiset. Lisäksi Iskulla on oman tuotannon kattava PEFC (CoC) järjestelmä eli kaiken Iskun käyttämän puun alkuperä on tunnettua ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaan tuotettua.