Jäsenet aktiivisesti mukana uudessa ohjelmassa

17.9.2019 klo 12.43

Business Finlandin keväällä käynnistämä Smart Life Finland -ohjelma on päässyt täyteen vauhtiin.

Ohjelma vauhdittaa suomalaisen terveysteknologia-alan innovointia ja kansainvälistymistä keskittymällä kahteen keskeiseen osa-alueeseen. Terveyttä ja hyvinvointia edistävään elinympäristöön kuuluvat ratkaisut ja palvelut, jotka liittyvät esimerkiksi älykkääseen kotiin ja elinympäristöihin, ravitsemukseen, tehokkaaseen datan hyödyntämiseen, robotiikkaan, tekoälyyn tai virtuaalitodellisuuteen. Toiseen kokonaisuuteen kuuluvat terveydenhoidon uudistamiseen liittyvät ratkaisut, jotka mahdollistavat palveluiden tarjoamisen koko hoitopolulla. Näitä voivat olla vaikkapa virtuaalisairaalat, testbed-ympäristöt, innovatiiviset julkiset hankinnat tai etä- ja kotihoidon ratkaisut ja diagnostiikka.

Smart Life Finland -ohjelma työskentelee alueilla joissa rajat terveydenhoidon ja arjen välillä häviävät. Digitaalisuus ja tekoäly muuttavat radikaalisti palveluita älykkäiksi, yksilöllisiksi ja reaaliaikaisiksi. Ihmisestä ja elinympäristöstä kerätystä datasta tulee arvokasta, sen hyödyntäminen muuttaa palveluita ja synnyttää uusia liiketoimintaekosysteemeitä.

Vaikutus terveydenhuollon kustannuksiin on merkittävä, kun infran sijaan panostukset voidaan käyttää ihmisen hyvinvoinnin ennakointiin, ennaltaehkäisyyn ja kotihoitoon. Sairaalassaoloaika vähenee, kun ihmiset saadaan ottamaan vastuuta omasta terveydestä ja keräämään dataa itsestään. Tulevaisuuden hoitotarpeissa data liikkuu ihmisen sijaan. Elinympäristöistä kerätty data yhdessä genomidatan kanssa luo merkittävän kilpailuedun globaaleilla markkinoilla.

Ohjelman avulla mahdollistetaan suomalaisten yritysten ja toimijoiden kilpailuetua tässä muutoksessa. Asiakkaille tuotetaan arvokkaita ja tärkeitä tapahtumia ja matkoja, joissa luodaan yrityksille mahdollisuuksia kasvun kannalta tärkeiden tahojen kanssa.

Ohjelman ensimmäinen matka tehtiin syyskuussa Berliiniin yhdessä 17 suomalaisen toimijan kanssa. Asiakasyrityksistämme matkalle osallistuivat Merivaara OyFirstbeat Technologies OyOy Apotti AbNinchat (Somia Reality Oy)Heart2Save OyKamu Health OyVivago OyHUS-kuntayhtymäPhysioTools OyBittium OyjVideoVisit Global OyVibeVision Oy LtdBiocomputing Platforms Ltd OyBraincare OyEvondos Oy ja Etsimo Oy. Business Finlandin sisarorganisaatio Finnvera oli mukana tukemassa yrityksiä ja auttamassa järjestelyissä.

Kaksipäiväinen matka rakentui useiden laadukkaiden vierailuiden ympärille. Niiden aikana yritykset pääsivät kertomaan tuotteistaan ja palveluistaan ja luomaan tärkeitä kontakteja. Tärkeimmät vierailukohteet olivat Cluster Gesundheitswirtschaft Berlin-Brandenburg, sairausvakuuttaja AOK Nordost, Saksan terveysministeriön Health Innovation HubFlying Health -yrityshautomo, ja Charité Berlin -sairaala. Matkan kohokohta oli match making -tapahtuma Suomen Saksan suurlähetystössä, jossa suurlähettiläs Anne Sipiläisen johdolla yritykset saivat esitellä ratkaisujaan saksalaisille tahoille. Näitä olikin saatu paikalle useita kymmeniä ja tilaisuus kokonaisuudessaan oli erittäin onnistunut.

Smart Life ja Smart Health -teemojen alla tapahtuu maailmalla nyt paljon ja olemme kansainvälisessä kärjessä tiiviisti mukana. Meillä on ilo olla lokakuussa mukana musiikkitalossa Smart Health -seminaarissa, tule ihmeessä mukaan kuuntelemaan huippupuhujia. Seuraa myös tiiviisti sivujamme, syksy ja tuleva vuosi on huippukiinnostavaa ja tapahtumantäyteistä aikaa!