Sanoste

Reaaliaikainen etäjumppa tuo virkeyttä ja virikettä ikääntyneille

20.3.2020 klo 14.51
Tällä hetkellä Suomessa on melkein 850 000 yli 70-vuotiasta karanteenin kaltaisissa oloissa. Somessa monet perheet tuskailevat, kun eivät saa ikääntyneitä läheisiään pysymään kotona. Mikä avuksi?

Sanoste tarjoaa kotiin turvallisesti etäjumppaa. Jumppa tuo ikääntyneen elämään sisältöä ja ylläpitää kuntoa. Valikoimassa on monipuolisesti jumppaa: tuolijumppaa, aivojumppaa, tasapainojumppaa, lihaskuntojumppaa jne. Palvelut on suunniteltu juuri yli 70-vuotiaille yhdessä heidän kanssansa. Näiden lisäksi tarjolla on myös laulutunteja, jotka ovat myös saavuttaneet suuren suosion.

Ohjaaja paikalla motivoimassa

Jumpat välitetään kuvapuheluna, ja ne ovat reaaliaikaisia. Palvelun aikana ohjaaja on siis paikalla motivoimassa ja opastamassa osallistujia. Siten se poikkeaa videoina tarjottavista palveluista. 84-vuotias Aili kertoo kokemuksistaan: ”Välillä on hiukan laiska olo, eikä huvittaisi jumpata. Mutta sitten ohjaaja sanoo, että nostapa vielä pari kertaa niitä jalkoja, niin eihän sitä voi olla tottelematta. Hyvä vaan, että katsoo perään, niin ei tule laiskoteltua.”

Helppokäyttöinen

Jumpat välitetään kannettavaan tietokoneeseen tai tablettilaitteeseen. Jumppaan osallistutaan vastaamalla ohjaajan soittamaan puheluun. Auli (78-v) ei aluksi uskonut, että osaisi käyttää tablettilaitetta, mutta rohkaistui ja on nyt todella tyytyväinen. ”Täytyihän tätä kokeilla, kun nyt ei ole mitään meille vanhoille ihmisille tarkoitettuja jumppia. Aina täytyy kokeilla uusia asioita, vaikka ei tiedä, mitä niistä seuraa.”

Vähentää yksinäisyyttä

Jumpat aikatauluttavat mukavasti päivää ja tuovat sisältöä elämään ja monien mielestä myös sosiaalisia kontakteja. Matti (87-v) kuvailee tuntemuksiaan näin: ”Olemme nyt täysin eristäytyneitä. On tavattoman piristävä temppu, että voi omasta kodistaan käsin osallistua helposti tällaiseen sosiaaliseen toimintaan”.

Lisätietoja jumpista: https://sanoste.fi/osallistu-viriketoimintaan/