Syövän ja silmäsairauksien hoidossa hyödynnetään laseria

9.4.2019 klo 14.37
Suomalaisen terveysteknologian vienti on vahvassa kasvussa. Syövän ja silmäsairauksien hoidossa käytettäviä lasereita suunnitellaan ja valmistetaan Tampereella.

Suomalaisen terveysteknologian vienti on vahvassa kasvussa. Syövän ja silmäsairauksien hoidossa käytettäviä lasereita suunnitellaan ja valmistetaan Tampereella.

Terveysteknologia on edelleen yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa. Alan tuoteviennin vuotuinen arvo nousi viime vuonna uuteen ennätykseen ja oli 2,3 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta kertyi 3,4 prosenttia.

Terveysteknologia on reilun 20 vuoden aikana tuonut Suomen ulkomaankauppaan lähes 12 miljardin euron ylijäämän. Vaikka valtaosa yritysten tuotannosta menee vientiin, yrityksillä on tarve kehittää ratkaisujaan Suomessa.

Yksi menestystarinoista on tamperelainen lasereiden valmistaja Modulight Oy. Hervannassa toimiva yritys perustettiin aikoinaan ranskalaisen pörssiyhtiön rahoittamana, mutta rahoittajan ajauduttua vaikeuksiin yritys on vuodesta 2003 alkaen toiminut täysin suomalaisin voimin.

Yritys sai aikoinaan tukea Tekesiltä ja Finnveralta, mutta konkurssi oli kuitenkin lähellä ennen viime vuosien menestysputkea.

– Nyt olemme jo viiden vuoden ajan tehneet noin 30 prosentin nettotulosta, Modulightin hallituksen puheenjohtaja Seppo Orsila kertoo tyytyväisenä.

[[{"fid":"404","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"attributes":{"style":"font-size: 13.008px; height: 360px; width: 640px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Suurin osa Modulightin teknologioista liittyy syövän ja silmäsairauksien hoitoon suunnattuihin ratkaisuihin. Yhtiö kehittää muun muassa 1,55 mikrometrin suuruisia silmäturvallisia lasereita. Modulightin valmistama laser mahdollistaa esimerkiksi silmän melanooman ja glioblastooman eli aivojen tukisolukossa esiintyvän aivosyövän tarkan hoidon.

Tärkeä merkkipaalu yritykselle oli viime vuonna solmittu sopimus suuren amerikkalaisen lääkeyhtiön Bausch + Lombin kanssa. Yritykset kehittävät laseria silmänpohjan ikärappeuman hoitoon.

[[{"fid":"403","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"attributes":{"style":"height: 427px; width: 640px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Modulightin lasereita käytetään myös itseohjautuvien autojen tutkissa ja maailman ensimmäisessä satelliitin sisäisessä optisessa tiedonsiirtoverkossa.

– Kaikki laitteet suunnitellaan ja valmistetaan Tampereella, mitä asiakkaat arvostavat muun muassa jäljitettävyyden takia. Valmistus myös tukee tuotteiden suunnittelua Suomessa, Orsila painottaa.

Yrityksen tuotteista tällä hetkellä yli 95 prosenttia menee vientiin. Päämarkkinat ovat Yhdysvalloissa.

Terveysteknologia työllistää Suomessa kaiken kaikkiaan jo yli 12 000 ihmistä. Kasvu on tuonut pulaa myös osaavista tekijöistä, kuten ohjelmoijista.

Teksti: Antton Lounasheimo

Kuvat: Modulight Oy