HT_uutiskuva_2023_Uniogen kehittää testiä munasarjasyövän havaitsemiseen
Uutinen

Kotimainen Uniogen kehittää testiä, jolla munasarjasyöpä voidaan havaita aiemmin

2.3.2023 klo 12.10

Uniogen on erikoistunut infektio- ja syöpäsairauksien diagnostiikkaan, ja kehittää parhaillaan muun muassa munasarjasyövän tunnistavaa testiä. Nopea ja kustannustehokas diagnostinen testi auttaa havaitsemaan vaikeasti diagnosoitavan syövän aiemmin, jolloin myös oikea hoito päästäisiin aloittamaan heti. Se taas parantaisi hoitotuloksia.

Uniogenin kehittämillä diagnostisilla testeillä yhtiö pyrkii vaikuttamaan merkittävästi sekä terveydenhuoltoalan ammattilaisten että potilaiden arkeen: syövän aikaisen tunnistamisen mahdollistavat testit parantavat hoitotuloksia ja auttavat suuntaamaan niukat resurssit oikein. Juuri nyt kiinnostavinta kehitystyötä yhtiö tekee munasarjasyövän paljastavan testin kanssa. Testi havaitsee syövän verinäytteestä.

– Verinäytteestä mitataan yleisesti tunnettujen merkkiaineiden syöpäspesifisiä sokeriosia. Testin taustalla on pitkään jatkunut Turun yliopiston tutkimustyö, jonka ansiosta tiedetään, että syöpää sairastavalla merkkiaineiden glykosylaatio eli sokeroituminen on muuttunut, ja tätä mittaamalla voidaan paremmin erottaa syöpää sairastavat terveistä tai hyvänlaatuisista gynekologista ongelmista kärsivistä potilaista. Olemme onnistuneet kehittämään maailmassa ainutlaatuisen ja helpon testin näiden muuntuneiden sokeriosien mittaamiseksi. Parhaillaan haemme kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa kliinistä näyttöä määrityksen toimivuudesta laajemmalla potilastutkimuksella, ja myöhemmin testi tullaan kaupallistamaan, kertoo yhtiön onkologian liiketoiminnasta vastaava Leena Kokko

Uniogen on alansa edelläkävijä, joka syntyi alkuvuonna 2022 kolmen vahvan asiantuntijayrityksen yhdistäessä voimansa. Yhtiöjärjestelyn viimeinen vaihe tapahtui nyt vuoden vaihteessa tytäryhtiöiden sulauduttua yhdeksi Uniogen-yhtiöksi. Nyt yhtiö pystyy tarjoamaan markkinoille globaalisti uniikkeja kokonaisratkaisuja: järjestelyn tuloksena kehitetään tuotteita, joilla voidaan havaita sekä syöpiä että infektioita nykyistä nopeammin.

– Jokaisella yhtiöllä oli pitkä kokemus ja vahva oma erikoisalansa asiakkuuksineen. Näemme selkeästi yhdistymisen edut kehitystyömme tuloksissa. Pystymme investoimaan tuotekehitykseen paljon enemmän kuin itsenäisinä erillisinä yhtiöinä, ja jatkossa panostammekin merkittävästi erityisesti uusien innovatiivisten tuotteiden kehittämiseen, sanoo toimitusjohtaja Ilari Antila.

Kaupallinen johtaja ja talousjohtaja täydentävät johtoryhmän

Uniogen vahvisti johtoryhmäänsä nimittämällä kaupalliseksi johtajaksi Tapani Elovirran (FM) ja talousjohtajaksi Miro Marttilan (KTM, DI). Marraskuussa työnsä aloittanut Elovirta johtaa yhtiön kaupallista tiimiä, jonka tehtävä on varmistaa Uniogenin liiketoiminnan kasvu ja yhtiön uuden tuote- ja teknologiaportfolion kaupallistaminen globaaleille markkinoille.

Meillä on nyt uusi entistä vahvempi kaupallinen tiimi, jossa on tuotu yhteen kolmen eri yhtiön kaupallinen osaaminen. Tavoitteenamme on laajentua uusille markkinoille sekä jakelukumppanuuksien että uusien tuotteidemme kaupallistamisen osalta. Kokemukseni diagnostiikan vientimyynnistä auttaa vapauttamaan vaikuttavan kaupallisen potentiaalin, joka Uniogenissa on, sanoo Elovirta.

6.3. työssään aloittava talousjohtaja Marttila auttaa vahvistamaan yhtiön hallintoa kasvua ja kumppanuuksia varten.

– Uniogen on erittäin kiinnostavassa kehitysvaiheessa ja yhtiön potentiaali on huikea. Tuon kehittyvään, kunnianhimoiseen yhtiöön mukanani vahvaa talousymmärrystä yhdistettynä terveydenhuollon ja diagnostiikka-alan kokemukseen. Odotan innolla, että pääsen tekemään töitä teknisesti ja kaupallisesti lahjakkaiden uniogenilaisten kanssa, sanoo Marttila.

Lisätietoja antaa:

Ilari Antila, toimitusjohtaja, p. +358 45 174 1474

Kaupallinen johtaja Tapani Elovirralla (FM) on vahva kokemus life science -alalla ja vientimyynnistä. Hän siirtyi Uniogeniin Fapon Biotech Inc.:stä, jossa hän toimi Euroopan myyntipäällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli pitkään Actim Oy ja Medix Biochemica Oy Ab yhtiöissä. Hänellä on lähes kahden vuosikymmenen kokemus in vitro -diagnostiikan myynnistä.

Talousjohtaja Miro Marttila (KTM, DI) siirtyy Uniogenille Karo Healthcaren Suomen ja Baltian maayhtiöiden talousjohtajan tehtävästä. Aiemmin hän on toiminut Controller, Finance Manager ja CFO -tehtävissä mm. Outotec Oyj:ssä, PerkinElmerissä sekä pääomasijoittajan omistamassa kuljetusliiketoiminnan tukkukaupassa.

Uniogen on diagnostiikkaratkaisujen ja biotieteen instrumenttien globaali edelläkävijä. Yhtiö on erikoistunut infektio- ja syöpäsairauksien diagnostiikkaan, ja kehittää diagnostisia testejä, vieritestausjärjestelmiä sekä laboratorioinstrumentteja. Kotimainen Uniogen työllistää 105 asiantuntijaa.

uniogen.com