Healthtech

Yrityksillä mahdollisuus hakea joulukuussa määräaikaista tietoturvan kehittämisen tukea eli tietoturvaseteliä

Valtioneuvosto on 13.10.2022 antanut asetuksen tietoturvan kehittämisen tuesta. Asetus tulee voimaan 1.12.2022, jolloin kriittisten alojen (ml. terveysala) yritysten on mahdollista hakea tietoturvaseteliä korkean tietoturvan ja tietosuojan tason varmistamiseksi Suomessa.

Kybertoimintaympäristö, toisin sanoen sähköisten ja verkotettujen järjestelmien toimintaympäristö, on muuttunut merkittävästi Euroopan turvallisuustilanteen ja globaalin koronapandemian myötä. Siksi on tärkeä varmistaa tietoturvan ja tietosuojan korkea taso niin yksityisen kuin julkisen sektorin toimijoiden tietojärjestelmissä erityisesti kriittisillä toimialoilla, joihin terveydenhuolto lukeutuu. 

Suomessa yritysten rooli ja toimet ovat terveydenhuollon kyberympäristön turvaamisessa avainasemassa. Monilla pk-yrityksillä ei kuitenkaan välttämättä ole omaa resursointia tai osaamista kyberturvallisuuden kehittämiseen ja siten ne tarvitsevat siihen tukea.

Tietoturvan kehittämisen tuen avulla yrityksillä on mahdollisuus nopeasti nostaa kyberturvallisuuden tasoa organisaatiossa ja tehdä kohdennettuja kyberturvallisuutta parantavia toimenpiteitä.

Kyberturvallisuuden tason nostaminen organisaatioissa näkyy vastaavasti muun muassa parempana tietosuojana kansalaisille. Yritysten tietoturvan kehittäminen parantaa samalla myös huoltovarmuutta ja vahvistaa resilienssiä.

Tietoturvasetelillä on kaksi suuruusluokkaa

Pienempi seteli on arvoltaan enintään 15 000 euroa . Tätä pienempää seteliä voidaan hyödyntää esimerkiksi tietojärjestelmien tarkastus- ja arviointityöhön, tietoturvan parantamiseen tähtääviin hankintoihin sekä henkilökunnan kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Suurempi tietoturvaseteli on tarkoitettu uhkamallinnuksiin ja hyökkäyksenestotestauksiin, tärkeimpien sähköisten palveluiden varautumistason testaamiseen ja näistä nouseviin välittömiin tietoturvallisuutta parantaviin toimiin ja se on arvoltaan enintään 100 000 euroa. Suuremmalla tietoturvasetelillä voisi kattaa 70 prosenttia tietoturvaprojektin kuluista, eli hakijan omavastuuosuus projektin rahoituksesta olisi 30 prosenttia. 

Määräaikainen tietoturvan kehittämisen tuki on tarkoitettu tietoturvallisuuden kehittämiseen Suomessa

Tietoturvaseteliä ei voi kohdentaa yritysten ulkomaan toimipisteiden tietoturvan kehittämiseen. Tuella voidaan kehittää myös yritysten tietoturvaosaamista yhteistyössä korkeakoulujen kanssa viimeisimpään tutkimustietoon perustuen.

Tietoturvaseteli myönnetään hakemuksen perusteella ja sitä voi hakea Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselta 1.12.2022 alkaen. Lisätietoa valtioneuvoston sivuilta.

Terveysteknologia ry:n jäsenillä on mahdollisuus osallistua 30.11.2022 digitaalisten riskien hallintaa koskevaan tapahtumaan, joka järjestetään yhteistyössä Kyberala ry:n kanssa. Tilaisuudessa terveysteknologiayritykset voivat verkottua kyberalan yritysten kanssa.

Terveysteknologia-alan kyberturvakysymyksiä käsitellään lisäksi yhdistyksen ohjelmistot ja data -työryhmässä.