Labquality Days 2024: kollegoiden kohtaamisia ja asiantuntijoiden puheenvuoroja
Viime viikolla sain ilon osallistua Labquality Days 2024 -tapahtumaan, joka keräsi yhteen laboratorioalan huippuosaajia jakamaan tietoa, verkostoitumaan ja inspiroitumaan. Tapahtumassa oli myös terveysteknologia-alan ohjelmapolku, missä kävin kuuntelemassa muutamia asiantuntijapuheenvuoroja.
Yksi tapahtuman parhaista puolista oli ehdottomasti mahdollisuus tavata kollegoita ja vaihtaa kuulumisia, sekä luoda uusia kontakteja ja vahvistaa jo olemassa olevia verkostoja. Iloinen puheensorina täyttikin messualueen koko kahden päivän tapahtuman ajan.
Kehittyvä terveysteknologia -ohjelmapolku
Terveysteknologia-alan ohjelmapolun aihepiireinä olivat IVDR, data ja riskienhallinta. Pidin erityisesti tekoälyyn ja datan käyttöön liittyvistä puheenvuoroista. Vaikka terveysteknologian ohjelmapolku katsoikin asioita osittain IVDR:n suunnasta, suurin osa esityksistä oli yhteensopivia MDR:n kanssa. Yleisö oli esityksissä aktiivisessa roolissa: kysymyksiä esitettiin ja keskustelua asiantuntijoiden kanssa riitti. Kaikkia haluamiani puheenvuoroja en ehtinyt käydä kuuntelemassa paikan päällä, mutta onneksi esitykset tallennettiin, ja sain niistä jo linkin sähköpostiini.
Tekoälystä diagnostiikan ja regulaation näkökulmasta oli puhumassa ilmoitetun laitoksen edustaja Alexander Stock (TÜV SÜD). Stock painotti, että tulevat muutokset olisi hyvä ennakoida mahdollisimman laajasti jo testausvaiheessa. Tekoälyn itseoppiminen ja tulevat ohjelmistopäivitykset olisi myös tärkeää ottaa tulevaisuudessa huomioon.
Tutkija Kimmo Kartasalo (Karolinska Institutet) puhui laadun merkityksestä tekoälyavusteisessa tutkimuksessa. Hän nosti puheenvuorossaan esiin tekoälyn kouluttamisen tärkeyden. Diagnostiikassa tekoälyn olisi hyvä osata kertoa, mikäli se ei ole varma tuloksesta. Tämä on tärkeää esimerkiksi harvinaisten sairauksien diagnostiikassa tai erilaisen skannerin tuottamissa kuvissa.
Euroopan alueen sääntelystä ja kilpailukyvystä puheenvuoron oli pitämässä Jussi Mäkinen (Teknologiateollisuus ry). Mäkinen avasi puheenvuorossaan eurooppalaista säädösympäristöä ja sitä, miten sääntelyä muodostetaan. Esityksessä korostui datan ratkaiseva rooli kilpailukyvyn kannalta. Euroopan alueella kaivataan regulaation testiympäristöjen (regulative sandboxes) kaltaisia uuden tyyppisiä kumppanuuksia yritysten kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
Paneelikeskusteluissa korostui näkökulmien moninaisuus
Terveysteknologia ry:n kollegani Sandra Liede ja Saara Hassinen olivat mukana perjantain paneelikeskusteluissa. Sandra johti keskustelua siitä, miksi teknologiaa ei käytetä enempää terveydenhuollossa. Keskustelussa käsiteltiin muun muassa tarvetta helpommalle toteutusympäristölle, jotta yritysten ratkaisut saataisiin paremmin käyttöön. Keskustelun muita teemoja olivat kulttuurin muutos uusien ideoiden vastaanottamiselle, toive nähdä teknologian tarjoamia hyötyjä ja kustannussäästöjä, sekä hyvien toimintatapojen jakaminen hyvinvointialueiden rajojen yli.
Saara taas oli puhumassa laboratorioiden ammattilaisvajeesta. Hän kirjoitti paneelikeskustelusta blogitekstin, jonka voi lukea verkkosivuiltamme: Ammattilaisvaje laboratorioissa – mikä ratkaisuksi | Healthtech (teknologiateollisuus.fi).
Tutustumista ja laatukarkkeja
Torstaina päivän päätteeksi oli tarjolla yhteinen päivällinen, joka tarjosi mahdollisuuden tutustua muihin vierailijoihin. Oli mukava kuulla heidän uratarinoitaan, sekä vaihtaa ajatuksia alan ajankohtaisista aiheista.
Hauskoja kevennyksiä tapahtumassa olivat messuosastolla näytteille asetetut onnenpyörät, Labqualityn reaktioaikatesti ja Quality Candy -karkkibuffa.
Labquality Days 2024 oli kokonaisuudessaan odotukset täyttävä ja antoisa kokemus. Tapahtuman järjestäjät ansaitsevat suuret kiitokset loistavasta tapahtumasta.
Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan!