Siirry sisältöön
Etusivu Yhdistys Jäsenpalvelut ja työryhmät

Jäsenpalvelut ja työryhmät

Terveysteknologia ry:n sääntömääräisenä tarkoituksena on edustaa yhteisöönsä kuuluvia yrityksiä sekä valvoa niiden yhteisiä etuja.

Päivitetty 11.10.2024 klo 15:23
Kuvituskuva ryhmätyö

Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan toimimalla sekä jäsenistönsä että alan muiden toimijoiden yhteistyön ja toiminnan kehittämisen paikkana.

Yhdistys tiedottaa jäsenistöään esimerkiksi alaa koskevista relevanteista poliittisista ja lainsäädännöllisistä hankkeista ja kerää jäsenten palautteen toimitettavaksi päättäjille eri muodoissa, kuten henkilökohtaisissa tapaamisissa, osallistumalla keskeisiin työryhmiin, kirjallisten ja suullisten esitysten kautta taikka lausuntoina vireillä oleviin lainsäädäntöhankkeisiin. Yhdistys on myös itse aloitteellinen toimialalle tärkeissä asioissa ja tuottaa mm. mielipide- ja blogikirjoituksia yhteiskunnallisen keskustelun herättämiseksi.

Jäsenedut

Terveysteknologia ry edistää jäsentensä viestintäosaamista ja kykyä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Olemme julkaisseet viestinnän työkalupakin jäsenyrityksille ja niiden työntekijöille viestinnän tueksi. Voit tutustua viestinnän työkalupakkiin jäsensivuillamme. 

Terveysteknologia ry on osa Teknologiateollisuus ry:tä. Osa Teknologiateollisuuden jäsenilleen tarjoamista eduista on tarjolla myös Terveysteknologia ry:n jäsenille. Näitä ovat olleen mm. ilmainen hiilijalanjälkilaskelma sekä mahdollisuus ilmoittaa kesätyöpaikat ilmaiseksi Teknokesä -kampanjaan Duunitorille.

Jäsenet saavat käyttöönsä mallisopimuksia, kuten PRRC-sopimuksen tai laatusopimuksen.

Mallisopimukset on laadittu siten, että ne soveltuvat mahdollisimman laajasti eri jäsenyrityksille ja niiden käyttö on vapaaehtoista. Tämän vuoksi esimerkiksi laatusopimus ei valmiiksi määritä, mitä laatustandardeja sopimus koskee, vaan yksityiskohdat ovat osapuolten määritetävissä jokaisessa yksittäistapauksessa erikseen. 

Ennen mallisopimusten laadintaa jäsenyritysten kanssa on yhteistyönä järjestetty useampia työpajoja, joiden lopputulokset on pyritty huomioimaan ja kirjaamaan mallisopimuspohjiin. Pohjat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä voi mukauttaa kunkin yrityksen omiin tarpeisiin.

Mallisopimukset eivät ole sitovia ja kukin jäsenyritys tekee joka tilanteessa liiketoimintaansa liittyvät ratkaisut itsenäisesti omista lähtökohdistaan. Yritykset voivat edelleen solmia sopimuksiaan ilman Terveysteknologia ry:n tarjoamaa mallisopimuspohjaa.

Mallisopimuksiin sisältyviin ehtovalikoimiin ei sisälly hinnanmuodostusta koskevia ehtoja. Mallisopimukset eivät myöskään määritä tuotteen tai palvelun laatuun liittyviä kysymyksiä eivätkä peruutus- tai toimitusehtoja. 

PRRC-sopimus

Lääkinnällisiä laitteita koskevat eurooppalaiset MD ja IVD -asetukset edellyttävät, että lääkinnällisten laitteiden valmistajilla on oltava organisaatiossaan vähintään yksi sellainen säännösten noudattamisesta vastaava henkilö, jolla on vaadittava asiantuntemus lääkinnällisten laitteiden alalla. Mikro- ja/tai pienyrityksillä on oltava tällainen henkilö pysyvästi ja jatkuvasti käytettävissään.

Jäsenkirje läheteään sähköpostilla kaikille jäsenyrityksessä työskenteleville henkilöille, jotka ovat jäsenrekisterissämme. Jäsenkirjeessä on ajankohtaisia uutisia terveysteknologia-alalta, tietoja hankkeista, koulutuksista, tapahtumista, sekä kyselyitä ja työryhmien tiedot.

Mikäli et vielä saa jäsenkirjettä, olethan yhteydessä paivi.ahlgren (at) teknologiateollisuus.fi

Työryhmätoiminta

Yhdistyksen pääasiallista toimintaa ovat säädöstyöryhmien kokoukset, joita yhdistyksessä johdetaan yhdessä erikseen nimettyjen puheenjohtajien kanssa. Työryhmien tavoitteena on jakaa tietoa toimialan sääntelystä ja tarjota yrityksille verkosto, jossa yritykset voivat sekä keskenään että myös viranomaisen kanssa käydä matalan kynnyksen keskusteluja toimialalle yhteisistä aiheista. Työryhmien lisäksi yhdistys järjestää tapahtumia sekä välittää jäsenille tietoa monista eri ajankohtaisista aiheista.

Työryhmät ovat avoimia ja maksuttomia jäsenyritysten kaikille työntekijöille. Ryhmiin osallistuminen ei edellytä etukäteisvalmistautumista eikä niissä anneta kotitehtäviä. Keskustelu on vapaamuotoista ja ajatuksia voidaan vaihtaa hyvin matalalla kynnyksellä.

Työryhmät ovat avoimia ja maksuttomia jäsenyritysten kaikille työntekijöille ja ne kokoontuvat pääosin kuukausittain (pois lukien kesäkuukaudet). 

Ryhmiin osallistuminen ei edellytä etukäteisvalmistautumista eikä niissä anneta kotitehtäviä. Keskustelu on vapaamuotoista ja ajatuksia voidaan vaihtaa hyvin matalalla kynnyksellä.

Pääpainotus regulaatiotyöryhmissä on EU-säädöksissä (MDR, IVDR sekä näiden toimeenpanoa ohjaavat suositukset, ohjeet ja standardit). Työryhmissä käsitellään myös tärkeimpien vientimaiden, esimerkiksi USA:n ja Kiinan markkinoita ja vaatimuksia. Lisäksi työryhmissä syvennytään laajemminkin kotimaiseen terveysalan sääntelyyn sekä seurataan alaa koskevien uusien kansallisten lakihankkeiden valmistelua ja toimeenpanoa.

Kokouksissa on aina osallistujien ja esiintyjien lisäksi läsnä puheenjohtaja, sihteeri sekä Terveysteknologia ry:n edustaja. Jokaisesta kokouksesta laaditaan kokousmuistio. Kokousten sihteerinä toimii Päivi Ahlgren, Terveysteknologia ry, Työryhmiä koordinoi Sandra Liede, Terveysteknologia ry. 

Erilliset kalenterikutsut sekä osallistumislinkit lähetetään jokaiselle työryhmien postituslistoille ilmoittautuneelle henkilölle. Osallistumislinkit on tallennettu lisäksi jäsensivustollemme. Jäsenyritystemme henkilöstö saa rajoituksetta osallistua työryhmiin ilmoittautumalla näistä joko yhteen tai useampaan. 

Aluetyöryhmä kokoaa yhteen Suomen aluetoimijoiden verkoston. Mukana työryhmässä ovat Helsinki, Kuopio, Tampere, Turku, Oulu ja Pori.

Työryhmässä jaetaan tietoa yrityksiä hyödyntävistä hankkeista, lisäksi agendalla on yhteinen vaikuttaminen, perehtyminen säädöksiin ja sijoittajayhteistyö.

Yhdistyksellä on vastuullisuustyöryhmä, joka työstää vastuullisuuden tiekarttaa jäsenyritysten käyttöön. Toimialan vastuullisuuteen kuuluvat vastuulliset hankinnat niin myyjän kuin ostajan näkökulmasta, rahoitusmahdollisuudet, työvoiman saatavuus ja alaa koskevat säädökset.

Jos haluat osallistua vastuullisuustyöryhmän tapaamisiin, olethan yhteydessä!

Huomioimme kokouksissamme kilpailulainsäädännön, sillä kokouksissa on läsnä keskenään kilpailevia tai samassa jakeluketjussa toimivia yrityksiä.

Kiellettyjä ovat menettelyt, joilla yhteensovitetaan liiketoimintaa tai poistetaan epävarmuutta kilpailijoiden markkinakäyttäytymisestä sekä luottamuksellisen tiedon vaihtaminen. Yritysten on tehtävä liiketoiminnalliset ratkaisunsa täysin itsenäisesti. Alle 12 kk vanhaa tietoa, joka ei ole saatavissa julkisista lähteistä ja jolla voi olla vaikutusta yritysten  käyttäytymiseen markkinoilla, kuten hinnoittelussa, tarjouksissa tai niiden ehdoissa, ei saa vaihtaa tai käsitellä kokouksissa tai muuten kilpailijoiden välillä.

Regulaatio työryhmien osallistujat ovat esimerkiksi yritysten ja ilmoitettujen laitosten säädös-, laatu- ja tuotekehitysasiantuntijoita. Työryhmissä on positiivinen yhteistyön ilmapiiri ja ne tuovat yhteisten säädöshaasteiden äärelle niin suurten vientiyritysten kuin pienten startupienkin asiantuntijat.

Työryhmät ovat avoimia ja maksuttomia jäsenyritysten kaikille työntekijöille ja ne kokoontuvat pääosin kuukausittain (pois lukien kesäkuukaudet). 

Ryhmien työskentelyyn osallistuu joskus myös yhdistyksen ulkopuolisia asiantuntijoita, kuten toimivaltaisten viranomaisten edustajia. Työryhmien kautta jäsenyritykset saavat uusimpia viranomaisterveisiä koskien mm. alan ajankohtaisia asioita EU:ssa, kansallista lainvalmistelua tai lakien ja asetusten toimeenpanoa.