Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Terveysteknologia ry:n lausunto toisiolain muutosehdotuksesta

Terveysteknologia ry:n lausunto toisiolain muutosehdotuksesta

Terveysteknologia ry otti kesän aikana kantaa useampaan terveysdatan käsittelyä koskevaan sääntelyhankkeeseen. Lausuimme mm. sote-tietojen toissijaista käyttöä koskevan lain (552/2019, toisiolaki) muutosta tarkoittavasta hallituksen esityksestä sekä komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eurooppalaisesta terveysdata-avaruudesta (COM (2022) 197 final).

Toisiolain muutosesityksessä ehdotetaan muutettavaksi toisiolain tietoturvallisia käyttöympäristöjä koskevia vaatimuksia niin, että vaatimukset mahdollistaisivat toisiolaissa tarkoitettujen tietojen luovuttamisen muihin kuin Suomessa sijaitseviin tietoturvallisiin käyttöympäristöihin. 

Eurooppalaisen terveystietoavaruuden tarkoituksena on puolestaan parantaa erilaisten terveystietojen vaihtamista ja saatavuutta (sähköiset terveyskertomukset, genomidata, potilasrekisteritiedot jne.). Sillä ei tueta ainoastaan terveydenhuollon tarjoamista (tietojen ensisijainen käyttö) vaan myös terveysalan tutkimusta (ml. tuotekehitystä) ja terveyspolitiikan laadintaa (toissijainen käyttö).

Terveystietoavaruutta koskeva ehdotus sisältää käytännössä terveystietojen toissijaisen käytön osalta eurooppalaisen toisiolain, mutta kuitenkin vain sähköisten terveystietojen osalta. Ehdotuksessa on runsaasti vastaavaa sääntelyä kuin toisiolaissa ja siinä onkin hyödynnetty kokemuksia Suomen toisiolaista. Siksi Terveysteknologia ry pitää tärkeänä, että toisiolain muutoksia tarkastellaan laajemmassa EU-kontekstissa, sillä hankkeet ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa ja etenevät melko lailla samantahtisesti.

Lausunnoilla olleen toisiolain muutosta koskevassa ehdotuksessa kiinnitimme huomiota erityisesti seuraaviin kokonaisuuksiin:

Lausuntomme vastasi sitä, mitä esitimme STM:lle 11.2.2002 saatuamme kutsun tulla kuultavaksi ministeriön asettaman tietosuojan korkean tason asiantuntijaryhmän (STM103:00/2019) kokoukseen. 

Terveysteknologia ry:n lausunto kokonaisuudessaan

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖLLE

Asia: Terveysteknologia ry – Healthtech Finlandin lausunto hallituksen esityksestä laiksi sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä annetun lain muuttamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on pyytänyt Terveysteknologia ry:n lausuntoa sote-tietojen toissijaista käyttöä koskeva lain (552/2019, jatkossa toisiolain) muuttamista tarkoittavasta hallituksen esityksestä. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi toisiolain tietoturvallisia käyttöympäristöjä koskevia vaatimuksia niin, että vaatimukset mahdollistaisivat toisiolaissa tarkoitettujen tietojen luovuttamisen muihin kuin Suomessa sijaitseviin tietoturvallisiin käyttöympäristöihin. Muutoksen tarkoituksena on mahdollistaa suomalaisten rekisteritietojen käyttö kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä, samalla kuitenkin varmistaen tietoturvan ja tietosuojan korkean tason.

Yhdistyksemme on terveysteknologian alan toimialayhteisö ja sen tarkoituksena on edustaa yhteisöönsä kuuluvia yrityksiä sekä valvoa niiden yhteisiä etuja. Jäsenistössämme on 165 yritystä, ml. lääkinnällisten laitteiden ja IVD-laitteiden valmistajia, maahantuojia ja jakelijoita, terveydenhuollon tietojärjestelmiä, ohjelmistoja ja hyvinvointisovelluksia kehittäviä yrityksiä sekä näitä tukevia palveluyrityksiä ja vaatimustenmukaisuutta arvioivia sertifiointilaitoksia. Yhdistyksessämme on lisäksi genomialan palveluyrityksiä edustava genomiteollisuusjaosto.

Sääntelyn ja eettisten periaatteiden noudattaminen on keskeinen osa vastuullista liiketoimintaa terveysteknologia-alalla ja hyvin resursoitu viranomaisohjaus ja -valvonta tukevat yrityskenttää tässä toiminnassaan. Yhdistyksemme strateginen tavoite on tukea jäsenyrityksiämme alaa normittavien säännösten omaksumisessa sekä vaikuttaa kotimaan ja Euroopan markkinoiden innovaatiomyönteiseen kehittymiseen yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistämiseksi.

Kiitämme mahdollisuudesta lausua STM:n muutosesityksestä, jonka tavoitteita kannatamme. Samalla kiitämme aiemmasta mahdollisuudesta tulla henkilökohtaisesti kuulluksi STM:n asettaman tietosuojan korkean tason asiantuntijaryhmän (STM103:00/2019) kokouksessa 11.2.2022.

Toteamme lausuntonamme:

Kansainvälisen TKI-toiminnan turvaaminen

Datan jakamisen eri tavat

Datan kansainväliselle, rajat-ylittävälle jakamiselle on nykyisin monia tapoja, joista tässä muutama esimerkki:

Joissakin tapauksissa tutkimusdataa on tarve kopioida oman yksikön ulkopuolelle, koska usein halutaan yhdistellä ja käsitellä samanaikaisesti samantyyppistä kohorttia useasta eri maasta. Menettely on hyvinkin aktiivisessa käytössä kansainvälisissä tutkimuksissa.

Datan federointi on datan jakamisen malli, jota nykyisin halutaan vallitsevissa keskusteluissa nostaa ja on mielestämme tärkeää, että malli näkyy myös toisiolaissa koskien kansainvälisiä datansiirtoja.

Yhteiseurooppalaiset vaatimukset ja kansainväliset standardit

Akkreditoidut sertifiointielimet

Tietosuoja-asetuksen soveltaminen

Määräyksenantovaltuus

EHDS-asetus