Vierasblogi: Terveysteknologia-alan kasvussa mukana – Kerron teille tarinan, jossa koin pienen hetken merkitykselliseksi
Tarina alkoi siitä, kun erään terveysteknologia-alalla toimivan yrityksen toimitusjohtaja totesi, että tuotantoprosessia tulisi uudistaa. Kasvu ja kysyntä oli suurta erityisesti USA:n markkinoilla, ja tuotanto ei meinannut pysyä tilausten perässä. Paperitöihin menevä aika oli aivan liian suuri, manuaalista työtä oli todella paljon ja prosessi ei ollut pysynyt kasvussa mukana, henkilöstön jatkuvista ylitöistä puhumattakaan.
Toimitusjohtaja oli juuri ajamassa palaveriin koskien uutta monivuotista tilausta ja pohti, uskaltaako esittää asiakkaalle tarjouksen, jota ei välttämättä pysty toteuttamaan ilman ratkaisun löytymistä. Samalla puhelin soi ja soittaja kertoi pian alkavasta terveysteknologian rekrytoivasta koulutusohjelmasta, ja ehdotti tapaamista. Kiireisessä tilanteessa toimitusjohtaja meinasi lopettaa puhelun lyhyeen, mutta päätti kuitenkin sopia keskustelun heti seuraavaksi aamuksi.
Tästä kohtaa tarina alkoi minun osaltani, minä olin tuo soittaja.
Yrityksen apuna osaajapulassa, työnhakijan tukena uudella uralla
Tapaamisessa kuulin, että yritykseen kaivattiin kipeästi uutta osaamista, mutta selkeää tehtävänkuvaa ei vielä osattu nimetä. Rekrytointiprosessi koettiin aikaa vieväksi ja aiemmat kokeilut olivat houkutelleet hakijoita, jotka eivät ymmärtäneet alan vaatimuksia ja erityispiirteitä.
Onnistuin vakuuttamaan toimitusjohtajan koulutusohjelman konseptin hyödyistä. Määrittelimme yhdessä, millainen olisi sopiva hakija, ja sain luvan lähteä etsimään yritykselle potentiaalista tulevaisuuden asiantuntijaa.
Ennen kuin jatkan tarinaa pidemmälle, täytyy mukaan liittää eräs työnhakija. Hän oli tehnyt pitkän uran yhden yrityksen palveluksessa ja jäänyt YT-neuvottelujen päätteeksi ilman työtä. Työnhaku oli raskasta ja ”kiitos, mutta valitettavasti valintamme ei osunut sinuun…”-viestit alkoivat lannistaa. Työnhakija murehti, miten oma osaaminen ei tuntunut enää kelpaavan työnantajille. Työnhaku tuntui vievän kaikki voimat ja jokaisen hylkäyksen jälkeen uudelleen innostuminen oli vaikeampaa. Puolison työtilanne onneksi näytti paremmalta, mutta kolmen lapsen kanssa tarvittaisiin kaksi palkansaajaa taloon.
Työnhakijan puoliso kertoi nähneensä Facebookissa mainoksen jostain koulutusohjelmasta, jonka avulla voi työllistyä. Tutustuttuaan ohjelmaan työnhakija mietti, kannattaako tällaiseen lähteä: puoli vuotta ansiosidonnaisella eikä työllistymisestäkään ole takeita. Hän jätti kuitenkin hakemuksen, koska hakuaika oli umpeutumassa ja ajatteli, että saisi mahdollisesti ainakin uutta osaamista.
Nyt voin jatkaa tarinaa myös omalta osaltani. Saadessani kollegaltani tiedon kyseisen hakijan hakemuksesta, olin innoissani – pitkä kokemus tuotannon erilaisista tehtävistä isossa teknologiayrityksessä, insinöörin koulutus ja harrastuksenakin vielä salibandy. Muistin yrityksen toimitusjohtajan maininneen yhteisistä sählyvuoroista aiemmin.
Kutsuimme hakijan haastatteluun, jonka jälkeen esittelin hakijan toimitusjohtajalle muutaman muun ehdokkaan joukossa. Toimitusjohtaja halusi jutella hakijan kanssa lisää. Keskustelun jälkeen toimitusjohtaja oli vakuuttunut, että hakija sopisi hyvin tiimiin ja hakija innostunut siitä, että koulutusohjelma näyttäisi ratkaisevan hänen työuransa suunnan. Olin iloinen heidän päätöksestään lähteä mukaan!
Puolen vuoden aikana he oppivat toisistaan paljon, loivat yhdessä sopivaa työnkuvaa ja päättivät lopulta jatkaa yhteistyötä työsuhteessa. Tämä oli se hetki, kun koin oman osuuteni tarinassa merkitykselliseksi. Yhdistäessäni nämä kaksi ihmistä, olin päässyt auttamaan yritystä kehittämään toimintaansa eteenpäin ja tuonut kokonaiselle perheelle toivoa tulevaan. Työnhakijalle avautui uusi ura ja maailma, josta hän ei ollut osannut edes haaveilla.
Uuden oppimista ja yhteistyötä
Tuo sama maailma on vuosien varrella auennut minullekin ja vastaavia tarinoita on kertynyt useita. Olen päässyt tutustumaan jo yli sataan terveysteknologia-alalla toimivaan tai alaa läheisesti palvelevaan yritykseen. Olen päässyt seuraamaan upeita kasvutarinoita, joissa koulutusohjelman osallistujat ovat löytäneet uuden työn ja päässeet urallaan eteenpäin. Suurin osa terveysteknologia-alalle ohjelman kautta päätyneistä viihtyy alalla, koska se tarjoaa jatkuvia oppimisen ja kehittymisen mahdollisuuksia sekä aitoa mahdollisuutta vaikuttaa kaikkien meidän tulevaisuuteen.
Ala on äärimmäisen inspiroiva ja toinen toistaan tärkeämpi yritys ja organisaatio pyrkii omalta osaltaan parantamaan suomalaista terveydenhuoltoa, Euroopasta ja koko maailmasta puhumattakaan. Erilaisten kohtaamisten ansioista tunnistan lääkärissä käydessäni tuttuja instrumentteja, laitteita ja sovelluksia. Käsitteet ja kirjainlyhenteet, kuten IVD, MDR, FDA tai CE-merkintä eivät enää ole vain kirjaimia. Olen löytänyt asiantuntijuuden alueen, joka opettaa jokaisen keskustelun kautta minulle lisää ja tuo minut yhteen todellisten asiantuntijoiden kanssa.
Yhteistyö Terveysteknologia ry:n kanssa alkoi omalla kohdallani Tom Ståhlbergin tuomilla aamupalaleivillä vuonna 2016. Suunnittelimme yhdessä Turussa ensimmäistä kertaa toteutettavaa koulutusohjelmaa ja sain valtavasti ymmärrystä terveysteknologia-alan erityispiirteistä. Tom on sitä ennen ja sen jälkeen opastanut satoja koulutusohjelmiin osallistujia kohti uutta uraa. Hän kouluttaa muun muassa regulaatioista ja laadunhallintajärjestelmistä, mutta ennen kaikkea siitä, että ihminen ja potilas on aina kaikkein tärkein.
Terveysteknologia ry:n toimitusjohtajan Saara Hassisen kanssa keskustellessani vaikutun joka kerta siitä, miten positiivisella ja asiantuntevalla otteella hän määrätietoisesti auttaa alaa eteenpäin. Saaralta olen oppinut, että kun jokainen tekee oman pienen panoksensa, voi yhteistyöllä saavuttaa valtavan suuria asioita.
Yhdistyksen säädösasiantuntija Sandra Liede on tuonut koulutusohjelmien suunnitteluun rohkeutta ja uutta näkemystä. Hän on lähtenyt innolla mukaan yhteistyöhön ja en malta odottaa, mitä kaikkea me pääsemme vielä yhdessä tekemään.
Olen vakuuttunut siitä, että terveysteknologia-ala on Suomen tulevaisuuden kärkialoja ja olen kiitollinen, että saan olla matkassa mukana. Pienessä, mutta merkityksellisessä roolissa!
Janette Uusitalo
050 305 3520
janette.uusitalo(a)saranen.fi
Kirjoittaja työskentelee Sarasella, joka on Suomen johtava rekrytointikoulutus- ja urapalveluyritys. Saranen auttaa yrityksiä kasvamaan ja ihmisiä uusiin työpaikkoihin. Yhteistyössä Healthtech Finlandin ja paikallisten ELY-keskusten sekä TE-palvelujen kanssa Saranen on kouluttanut jo yli 300 osaajaa terveysteknologia-alalle. Healthtech Finlandin jäsenyrityksistä noin 40 % on löytänyt uuden osaajan koulutusohjelmien avulla. Kaikista koulutusohjelman suorittaneista noin 85 % on työllistynyt yhteistyöyritykseensä ohjelman päätteeksi. Lue lisää: www.saranen.fi (01/2021)