2021

Terveysteknologia tuotevienti
Terveysteknologian vienti jatkaa kasvuaan - Korona siivitti laboratoriodiagnostiikan vientiä

Terveysteknologian kokonaisvienti kasvoi 3,6 prosenttia 2,52 miljardiin euroon vuonna 2021. Korona haastoi esitysesti lääkinnällisten laitteiden viennin, joka laski 0,6 prosenttia ollen 1,52 miljardia euroa. Laboratoriodiagnostiikka (In vitro diagnostiikan) sen sijaan jatkoi kasvuaan. Vienti nousi 10,5 prosenttia 0,92 miljardiin euroon sisältäen laitteet ja reagenssit.

Toimitusjohtaja Saara Hassisen mukaan ala on reilun 20 vuoden aikana tuonut jo ulkomaankauppaan 15 miljardin euron ylijäämän, millä on luotu muun muassa uusia työpaikkoja ja investointeja Suomeen. Luvussa ei näy digitaalisten palvelujen ja ohjelmistojen vienti, koska näitä ei tilastoida toimialakohtaisesti. Niiden osuus terveysteknologian viennistä nousee koko ajan. Ala on siis suurempi kuin tuotevientiluvut antavat ymmärtää.

Suosituin vientikohde on Yhdysvallat, johon suuntautui 29 % viennistä. Korona-aika on vähentänyt vientiä, syynä todennäköisesti pula puolijohteista ja globaali kauppasota. Euroopan osuus on korona-aikana kasvanut koronatestien viennin lisääntyessä. Vuonna 2021 viennistä suuntautui Eurooppaan 44 %, jossa tärkeimmät vientimaat ovat Iso-Britannia, Saksa ja Ranska. Yksittäisistä maista Kiina oli toiseksi suurin Yhdysvaltojen jälkeen. Sen osuus kokonaisviennistä oli 7,8 %.

Lisätiedot:

Saara Hassinen, toimitusjohtaja, Terveysteknologia ry, puh. 040 531 1661,

saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi

Twitter @saarahassinen ja @HealthtechFi