Suomen terveysteknologian vienti ylitti kaksi miljardia euroa - kasvua edellisvuodesta lähes 10 prosenttia

Terveysteknologia tuotevienti
Suomalainen terveysteknologian teollisuus ohitti viime vuonna kaksi merkkipaalua. Alan viennin arvo ylitti kaksi miljardia euroa ja kauppataseen ylijäämä miljardi euroa.

Terveysteknologian tuotteiden vienti kasvoi edellisvuodesta 9,7 % yhteensä 2,11 miljardiin euroon. Tuonti kasvoi 8,0 % noin miljardiin euroon, jolloin toimialan kauppataseen ylijäämä ylitti ensimmäisen kerran miljardin euron rajapyykin. Terveysteknologia on edelleen yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa.

Suomen terveysteknologian tuotteiden vienti on viimeisen 20 vuoden ajan kasvanut ja lisännyt samalla kauppataseen ylijäämää. Tänä aikana viennin arvo on viisinkertaistunut ja ylijäämä kymmenkertaistunut. Keskimääräinen vuosittainen viennin kasvu on ollut 6,6%.

Vuonna 2016 kasvu johtui pääosin terveydenhuollon laitteiden viennistä, joka kasvoi 12 % yhteensä 1,35 miljardiin euroon. Tämä on 71 % terveysteknologian kokonaisviennistä. Ylijäämästä terveydenhuollon laitteiden osuus oli 90 %. Toiseksi suurin osa-alue oli in vitro -diagnostiikka, johon sisältyvät sekä reagenssit että laitteet. Kasvua edellisvuodesta oli 4 % ja viennin arvo tällä alueella oli 526 miljoonaa euroa. Pelkkä reagenssien vienti kasvoi 9 % ja oli 276 miljoonaa euroa.

Vuonna 2016 vienti Yhdysvaltoihin kasvoi 23 %, yhteensä 841 miljoonaan euroon, mikä oli 40 % kokonaisviennistä. Vienti Eurooppaan pysyi edellisvuoden tasolla 680 miljoonassa eurossa ollen 32 % kokonaisviennistä. Vienti Kiinaan kasvoi 19 % ja oli 177 miljoonaa euroa. Kiina oli viennin toiseksi suurin kohdemaa, yltäen 8 %:n osuuteen. In vitro -diagnostiikalle Kiina oli suurin yksittäisistä kohdemaista. Venäjän ruplan arvon heikkenemisestä huolimatta vienti Venäjälle nousi 14%, yhteensä 53 miljoonaan euroon osuuden olleen 3 %.

Tutustu vientitilastoon

Lisätiedot:

Saara Hassinen, Terveysteknologian Liitto ry – Healthtech Finland
puh. 040 531 1661, saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi
Twitter @saarahassinen ja @HealthtechFi