Terveysteknologia Kasve Slush

Kasven Mikko Juutin tuore Slush-vierasblogi

|
Mikko Juuti, CEO, Kasve Oy

Slush 2022, Break of Dawn? 

Opening show ja taas uusi Slush käyntiin!

17.11.2022 klo 10 oli odotettu hetki, Slush 2022 Opening show! Oli laasereita, synasaundeja, omakotitalon kokoisia videoskriinejä mitä upeimmilla grafiikoilla ja tunnelma kohdillaan. Aloitusshown hekumoinnin jälkeen Slush toimitusjohtaja Eerika Savolainen ja Mikko Mäntylä pitivät avauspuheenvuorot. Break of the Dawn! Teema tämän vuoden Slushille on puhutteleva ja ajankohtaisia asioita he käsittelivätkin puheessaan – nostoina mm. bioteknologian ja terveysteknologian mahdollisuudet. Saimme myös kuulla osallistujaluvut: 4 500 startupia, 2 500 sijoittajaa, 12 000 osallistujaa ja 1 500 vapaaehtoista, jotka käytännössä pyörittävät Slushia. Sain ilon seurata avausshowta Biosafe Oy:n Pauliina Halimaan ja Liisa Rimpiläisen kanssa, jotka olivat Slushissa ensimmäistä kertaa.

Slush on näillä luvuilla maailman suurin startup-tapahtuma ja se todellakin näkyi. Esimerkiksi jo edellisenä päivänä badgea hakiessa olivat badge blankot loppuneet kesken ja ilmoittautuminen ruuhkautui. Vapaaehtoiset työntekijät Slushissa hoitivat tämänkin tilanteen erittäin hyvin ja rauhallisesti – näissä nuorissa on osaamista ja asennetta! Omaa badgeani odottaessa juttelin reilut puoli tuntia 3D-tulostusta ensimmäistä vuotta opiskelevan Iranista kotoisin olevan tulevan talentin kanssa. Opin paljon uutta ja toivottavasti hänkin, kun kerroin Itä-Suomen yliopiston fotoniikan 3D-tulostuksen osaamisesta ja laitteistosta. Nämä ovat niitä hienoja hetkiä Slushissa! Pitihän sitä myös heti alkuun kiittää twiitissäni onnistunutta vapaaehtoistoimintaa ja osaamista Slushissa. Niin – ja badgenkin sain!

Slush – maailman suurin startup-tapahtuma kokoaa yrittäjät, sijoittajat, yritykset ja julkiset organisaatiot Helsinkiin keskelle pimeintä vuodenaikaa.

Helsingin marraskuu on tyypillisesti sateinen, loskainen, tuulinen, kylmä ja pimeä – pohdin vuosi sitten blogissa, että miten ihmeessä Slush siis onnistuu houkuttelemaan paikalle tällaisen määrän väkeä? Miksi 2 500 sijoittajaa ja 4 500 startupia pitävät Suomea hyvänä tapaamispaikkana keskellä pimeintä loskasäätä – vai pitäisikö sanoa keskellä parhainta aamun sarastusta? En osaa sanoa edellenkään – mutta haluaisin sen sijaan kertoa, miksi meidän täältä Itä-Suomesta kannattaa olla paikalla.

  • Ensinnäkin Slushin yhteydessä on helppo tavata Helsingissä toimivia yrityksiä, joihin voisi olla vaikea saada kontaktia muuten. Slush-viikolla heitä on helppo lähestyä ja he ovat innokkaita kuulemaan mitä yritykset tarjoavat Slushissa. 
  • Toiseksi missään muualla ei tapaa tällaista määrää yrittäjiä ja sijoittajia samassa paikassa. Heiltä kuulee ja oppii uusien teknologioiden ja sovellusten ajankohtaisia kuulumisia ja mitä uutta disruptioita on luvassa.
  • Kolmanneksi Slushin vapaaehtoiset. He rakentavat tämän tapahtuman ja ovat mukana verkostoitumassa. Uusia talentteja on aina mahtava tavata ja oppia itsekin siinä samalla uutta. Yliopistoissamme on mahtava sukupolvi kasvamassa! 

Tänä vuonna tapasin Slushissa mm. terveysalan startupeja, suomalaisia pääomasijoitusrahastoja, pohjoismaisia rahastoja ja useita pohjoismaisia bisnesenkeleitä. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut uuden liiketoiminnan kehittämisestä, haluan rakentaa laajoja ja monipuolisia verkostoja, oppia startupien yhteistyöstä ja kehittää uutta liiketoimintaa suomalaisen yhteiskunnan hyödyksi.

Päivät Slushissa ovat kovaa työtä

Slushissa tapaamiset vaativat paljon ennakkovalmistelua, taktikointia ja jonkin verran myös onnea. Tästä huolimatta voin sanoa, että lähes kaikki Slush-kävijät onnistuvat kyllä järjestämään itselleen muutaman tärkeän tapaamisen, jotka auttavat heitä eteenpäin. Meillä oli tänäkin vuonna oma demo booth Slushissa – mitä parhaimmalla paikalla suuren ja mahtavan Microsoftin osastoa vastapäätä ja sehän todellakin toimi! Ilkka ja Elli hoitivat pääasiassa osaston ylläpidon, vieraitakin taisi tilastojemme mukaan olla yli 70! Saimmekin hienosti esiin viestiämme osaamisemme kolmesta kivijalasta: asiantuntijapalveluistadigitaalisista työkaluista sekä koulutuspalveluistamme. Autamme asiakkaitamme kasvattamaan omaa osaamistaan ​​sekä kehittämään ja kaupallistamaan tuotteita, jotka ovat tärkeitä sekä yksilöille että yhteiskunnalle.

Tukemassa Business Kuopion Kuopio Goes Slush side eventin järjestämisessä

Tänä vuonna järjestimme yhteistyössä Business Kuopion kanssa Helsingissä jo neljättä kertaa Kuopio Goes Slush -tapahtuman (side eventin), joka tarjoaa alueemme toimijoille mahdollisuuden verkostoitua Helsingissä toimivien yritysten ja sijoittajien kanssa Slushia edeltävänä iltana. Maria01:lla järjestettyyn tapahtumaan osallistui tänä vuonna yli 80 ihmistä. Puhujina olivat mm. Arttu Luukkanen (Solar Foods), Marika King (Paulig PINC incubaattorista), Lauri Reuter (Nordic Food Tech VC funds) ja Pete Nieminen, (Kempower) ja juontajana KPY Novapoliksen iki-ihana Karo Puntanen. Alueen ruoka-alan startupit KetoinenKomero Foods ja RPS Brewing hoitivat hienot tarjoilut tilaisuuteen omilla tuotteillaan ja nehän maistuivatkin mainiosti meille kaikille. Kiitos!

Break of Dawn

Tämä teema on puhutellut minua todella paljon Slushin aikaan ja nämä pari päivää sen jälkeen. Nyt on todellakin hetki jota voi kuvailla Break of Dawniksi.

Ukrainan sota on muuttanut koko maailmaa, korona runteli taloutta useamman vuoden, inflaatio laukkaa hurjaa vauhtia ja valtion talous velkaantuu. Seuratessani Slushia käy nopeasti selville, että startupeissa ja pienissä yrityksissä on todellakin kansantalouden tulevaisuus! Meillä on startupeissa huikeita yliopistolähtöisiä teknologioita, uusia osaajia kasvaa yliopistoissa enemmän kuin koskaan ja sijoittajat ovat liikkeellä. Mikäli haluamme kehittää myös Itä-Suomen alueen liiketoimintaa, saada uusia investointeja, löytää uusia osaajia, luoda kasvua, mitä meidän tulisi silloin tehdä? Edelleenkään mikään näistä ei tapahdu toimistossa istuen vaan menemällä sinne, missä asiakkaat, sijoittajat ja verkostot ovat, sekä tapaamalla ja keskustelemalla uusista yhteistyömahdollisuuksista. Meidän tulee olla valmiita lähtemään tapaamaan, rakentamaan ja kutsumaan yrityksiä yhteistyöhön. Muutosta, kehittämistä ja intohimoa tarvitaan, jotta tämän maailman tilanteen keskellä osaamme ajatella aamun sarastavan uudelle kasvulle ja vastuulliselle liiketoiminnalle. Simon Sinekin sanoin: “Working hard for something we don’t care about is called stress: Working hard for something we love is called passion”, ja me Kasvella olemme todellakin intohimoisia tekemään, mitä me teemme!

Minulle tämän kuvan mukainen löytö siitä mitä on ”puuttunut” läpimurron äärellä oli se, että terveysteknologia-ala todellakin on kiinnostava toimiala sijoittajille ja startupeja syntyy Suomessa toimi-alalle enemmän kuin koskaan. Tottakai tämän olen tiennyt ja merkkejä on ollut ilmoissa useita, Upgraded liittyi osaksi Healthtech Finlandia vuoden alussa, Innovestor perusti Life Science ja HealthTech Fundin jne. mutta tämän kertainen Slush avasi silmäni että me Suomessa voimme olla todellakin tämän toimialan suunnan näyttäjiä tutkimuslähtöisillä startupeillamme!

Mikko Juuti
CEO, Kasve Oy

Blogi julkaistu aiemmin Kasven sivuilla: https://kasve.com/blogi/slush-2022-break-of-dawn/