Suomi ja Islanti: bio- ja terveysteknologian edelläkävijät

Suomen elinkeinoelämän keskusliitto EK järjesti yhdessä Healthtech Finlandin ja Business Finlandin kanssa seminaarin Iceland and Finland – Frontrunners in Bio & Health Technologies Helsingissä 16. toukokuuta 2018 osana Islannin tasavallan presidentti Guðni Th. Jóhannessonin Suomen vierailua. Suomalaiset ja islantilaiset bio- ja terveysteknologia-alan yritysten edustajat olivat paikalla kertomassa yritystensä innovatiivisista tuotteista ja osaamisesta.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies korosti tervetulopuheessaan lupaavia, kasvavia liiketoimintamahdollisuuksia bio- ja terveysteknologia-alalla niin Suomessa kuin Islannissa. Hän myös muistutti, että molemmissa maissa ilmenee hyvinvointiyhteiskunnalle tyypillisiä terveysongelmia.

Islannin teollisuusliitto SI:n toimitusjohtaja Sigurður Hannessonin mukaan Suomen ja Islannin välistä kauppaa voisi ja pitäisi kasvattaa. Hannesson korosti terveysteknologian mahdollisuuksia tuottaa arvoa terveydenhuollon sektorilla parantamalla ihmisten elämänlaatua globaalisti. Terveysteknologiasektorin kasvu on erityisen vahvaa Suomessa. Kasvua on nähtävillä myös Islannin bio-, terveys- ja lääkesektorilla.

Presidentti Jóhannesson toi puheessaan esille dementian yhtenä aikamme vakavista sairauksista. Jóhannesson muistutti, että hyvänlaatuinen uni mahdollistaa pitkän ja terveen elämän. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on erittäin tärkeää, jotta ihmisten elämänlaatu paranee. Presidentti esitteli seminaarissa mukanaolevat islantilaiset yritykset Nox Medicalin, Mentis Curan ja Össurin. Presidentin mukaan nopea ja tarkka diagnoosi on hyvän terveydenhuollon ytimessä, mutta sairauksien ennaltaehkäisy on tärkeintä. Presidentti Jóhannesson korosti, että terveelliset elämäntavat ja positiivinen asenne mahdollistavat pitkän ja terveen elämän.

Tilaisuudessa kuultiin kolmen islantilaisen ja kolmen suomalaisen yrityksen lyhyet esitykset.

Islantilaisen Nox Medical -yrityksen toimitusjohtaja Pétur Már Halldórsson kertoi, että Nox Medical kehittää unidiagnostiikkaa uniapnean hoitamiseen. Yrityksen ratkaisuista on hyötynyt jo viisi miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. 

Mentis Curan toimitusjohtaja Ivar Meyvantsson tiivisti, että Mentis Cura kehittää tarkkaa ja edullista diagnostiikkaa dementian ehkäisemiseksi. Dementiaan sairastuu vuosittain kymmenen miljoonaa ihmistä. Mentis Curan taustalla on islantilais-norjalainen yhteistyö, joka on laajentunut globaaliksi verkostoksi.

Islantilaisen Össur-yhtiön johtaja Kristleifur Kristjánsson kertoi, että Össur on erikoistunut ei-invasiiviseen ortopediaan ja bioniseen teknologiaan. Yrityksen sensoreilla varustettujen proteesien ansiosta proteesipotilas voi aistia kävelyalustan ja liikuttaa raajaansa luonnollista liikettä muistuttavalla tavalla.

Veli Mäkelä, suomalaisen Planmeca-yrityksen johtoryhmän jäsen ja Healthtech Finlandin hallituksen puheenjohtaja, toi esille terveysteknologian menestykseen vaikuttavia tekijöitä Suomessa: IBM Watson -tekoälyalusta, Nokian kehittämä 5G-verkko, kukoistava hyvinvointisektori terveysteknologian ohella sekä elävä startup-ekosysteemi. Planmeca, suurin yksityisomisteinen hammaslääkinnällisten laitteiden valmistaja Suomessa, investoi vuosittain kymmenen prosenttia liikevaihdostaan tutkimukseen ja kehitykseen. Uuden innovaatiot syntyvät läheisessä yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten ja yliopistojen kanssa. 

Tieteellisen yhteistyön johtaja Raija Laukkanen valaisi, että suomalainen Polar Electro kehitti ensimmäisenä maailmassa sykemittarin, jota käyttäjä kantaa mukanaan ranteessa. Sykkeen lisäksi Polarin laitteet mittaavat aktiivisuutta ja unenlaatua. Polarin tuotteet ovat tunnettuja maailmanlaajuisesti ja ovat tällä hetkellä myynnissä 83 massa, Islanti mukaan lukien. Polar kehittää etä- ja itsemonitorointiteknologiaa terveydenhuollon ja hyvinvoinnin sektoreilla hyödyntämällä suuria datamääriä ja tekoälyä.

Evondos on suomalainen yritys, joka kehittää ja valmistaa lääkeannostelurobotteja kotihoitoon. Toimitusjohtaja Stefan Zilliacus kertoi, että Evondos-robotti auttaa kotona asuvaa potilasta ottamaan oikean määrän lääkettä oikeaan aikaan ja tarvittaessa olemaan yhteydessä hoitohenkilökuntaan. Evondosin robotit säästävät kotihoidon resursseja, vapauttaen kotihoidon ammattilaiset vuorovaikutteiseen työhön potilaiden kanssa sekä parantaen potilaiden turvallisuutta ja elämänlaatua kotona.  

Loppupuheenvuorossaan presidentti Jóhannesson ylisti esiteltyjä innovaatioita. Hän pyysi miettimään, miten edistykselliset ja hyödylliset teknologiat saadaan yhteiskunnassa kaikkien niitä tarvitsevien käyttöön. Presidentti muistutti yritysten edustajia välittämään kiitokset yritysten työntekijöille, jotka presidentin mukaan ovat liiketoiminnan tärkein osa.