Terveysteknologia vienti

Terveysteknologian vienti jatkoi kasvuaan koronasta huolimatta - Koronatestit siivittivät laboratoriodiagnostiikan viennin 27 prosentin kasvuun

Terveysteknologian kokonaisvienti kasvoi 0,5 prosenttia 2,43 miljardiin euroon vuonna 2020. Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen mukaan ala on reilun 20 vuoden aikana tuonut ulkomaankauppaan 14 miljardin euron ylijäämän, millä on luotu muun muassa uusia työpaikkoja ja investointeja Suomeen.

Esimerkiksi PerkinElmer Wallac rekrytoi viime vuonna Turussa 150 uutta henkilöä koronatestien valmistamiseen. Tehohoidon potilasvalvontalaitteiden kysyntähuipun aikana GE Healthcare noin kolminkertaisti tuotantotyöntekijöiden määrän Helsingin tehtaallaan ja muun muassa siirtyi valmistamaan tuotteita kolmessa työvuorossa. Modulight investoi Tampereelle 23 miljoonaa euroa uuteen lääketieteen laserlaitteita ja autojen lasersiruja valmistavaan tehtaaseen. Yritysten kasvu näkyy myös alan palveluyritysten kasvuna. Esimerkiksi sopimusvalmistajia hyödyntävät kaikenkokoiset yritykset.

Laboratoriodiagnostiikan (In vitro diagnostiikan) vienti nousi odotetusti, koska Suomessa on vahvaa osaamista koronatestien valmistuksessa. Kasvua oli 27,3 prosenttia, ja vienti nousi yhteensä 830 miljoonaan euroon.

Haastava koronavuosi näkyy erityisesti lääkinnällisten laitteiden viennin 10,3 prosentin laskuna 1,52 miljardiin euroon. Osalla yrityksistä korona lisäsi vientiä, osalla hyvin sujunut loppuvuosi ei riittänyt nostamaan vientiä edellisvuoden tasolle.

Terveysteknologian vientipotentiaali on nykyistä paljon suurempi, jos myös pk-yritykset saadaan kasvamaan. Terveysteknologia ry:n hallituksen puheenjohtaja Veli Mäkelä Planmeca Oy:stä nostaa alkukesän kuntavaaleja silmällä pitäen julkiset hankinnat mukaan keskusteluun. ”Onnistuneet arvoon ja laatuun pohjautuvat julkiset, innovatiiviset hankinnat tuovat toimintaa tehostavia ratkaisuja terveydenhuoltoon, myös pk-yrityksiltä. Toimiva kotimarkkina on pohja myös viennille.”

Lisätiedot:
Saara Hassinen, toimitusjohtaja, Terveysteknologia ry, puh. 040 531 1661, saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi
Twitter @saarahassinen ja @HealthtechFi

Kuntavaalit 2021: Hankitaan viisaasti!