Vuosaaren satama (Port of Helsinki kuvapankki)
Uutinen

Terveysteknologian tuotevienti edelleen ylijäämäistä

Laboratoriodiagnostiikan yritykset hyödyntävät koronan tuomia uusia markkinoita

Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen kertoo, että vuonna 2023 terveysteknologian tuotevienti ylsi lähes edellisvuoden tasolle. Viennin arvo oli 2,58 miljardia euroa, laskua edellisvuodesta 4 %.

Terveydenhuollon laitteiden, kuten potilasvalvonta- ja röntgenlaitteiden vienti laski 7,5 prosenttia ja oli arvoltaan 1,60 miljardia euroa. Laboratoriodiagnostiikan vienti laski 4,6 prosenttia 0,86 miljardiin euroon sisältäen laitteet ja reagenssit. Laboratoriodiagnostiikan vienti oli edelleen huomattavasti koronaa edeltävää aikaa korkeammalla tasolla, mikä kertoo yritysten ylläpitäneen hyvin saavutettuja markkinoita, iloitsee Hassinen.

Yhdysvallat oli maana edelleen tärkein yksittäinen vientikohde terveysteknologiayrityksille. Tuoteviennin arvo Yhdysvaltoihin oli 856 miljoonaa euroa, mikä oli 33 % kokonaisviennistä. 42 % viennistä suuntautui Eurooppaan, missä Saksa oli tärkein vientikohde. Tuoteviennin arvo Saksaan oli 251 miljoonaa euroa. Kiina oli kolmanneksi tärkein viennin kohdemaa 139 miljoonalla eurolla.

Viennin ylijäämä viime vuonna oli edelleen miljardi euroa. Parikymmen vuoden aikana noin 17 miljardin ylijäämä on luonut työpaikkoja ja investointeja niin kehitystyöhön kuin teollisiin investointeihin.

Vientiedot perustuvat tullin ulkomaankauppatilastoon, josta ei saa ohjelmistoviennin tai digitaalisten palvelujen vientietoja toimialakohtaisesti. Niiden arvo on yleisesti noin kolmasosa kokonaisviennistä.

Lisätiedot
Toimitusjohtaja Saara Hassinen
Terveysteknologia ry – Healthtech Finland
puh. 040 531 1661
saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi